Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förJune 2007

lördag 30 juni 2007

Barn med hund
Nu blir det i fel ordning för det hÀr handlar om fredagen. Men hÀr Àr sÄn snurr pÄ aktiviteterna nu sÄ vi hinner inte lÀgga ut det. Hela fredag kvÀllen var vi i GrÀfsnÀs, pÄ brukshundklubbens Ärliga inofficiella utstÀllning. Muffin och Nelly var med i flyballuppvisningen och pÄ Barn med hund. Peter slet vid grillen och grillade hundratals hamburgare, sÄ han var nog den som fick jobba mest. Flyballuppvisningen gick kanonbra. De flesta sprang med hundarna i koppel och hoppade med sjÀlva. För att de (med viss rÀtt) var rÀdda att hundarna skulle sticka. Jag var lite skeptisk till om det skulle bli bra, men det blev det. Alla hade kul, och det kom en liten publik som lÀmnade utstÀllningsringarna för att titta. MÄnga verkade intresserade av att vara med i ungdomsgruppen. Tjejerna Àr sÄ vÀldigt duktiga med hundarna, positiva och glada, sÄ det smittar av sig.
Barn med hund var imponerande. Kolla sjÀlva pÄ bilden sÄ trÄngt det Àr mellan hundarna. Tjejerna som höll i detta var helt coola och fick det att flyta utan stress, alla fick visa sina hundar och alla fick förstÄs ett pris.
Vi var inte hemma förrÀn vid midnatt.
Muffin i BorÄs
Vi var sĂ€kra pĂ„ att komma tvĂ„a, för den andra tiken i juniorklassen var Uniquie, som vann juniorklassen pĂ„ Åby-utstĂ€llningen i maj. Och som Ă€r vĂ€ldigt söt. Men Muffin blev etta. BĂ„da fick HP, ingen fick CK.
Muffin blev lite paralyserad, precis som pÄ förra utstÀllningen, sÄ det var inte bÀsta uppvisningen. Men det rÀckte.
Domare var Birgitte Schjöth.
Kritiken:
Typ, storlek, helhetsintryck: UtmÀrkt, Mentalitet: u.a.
Detaljbeskrivning: Mycket vÀlproportionerlig tik, bra huvud och uttryck, bra hals och topline. TillrÀckliga vinklar, rör sig bra, dock nÄgot för lös fram. Mycket bra pÀls och fÀrg.

I BorÄs trÀffade vi Muffins halvsyster Livet's Brur, som blev trea i bÀstatikfinalen, och hennes valp Sigrid, som Muffin alltsÄ Àr moster till.
Moster Muffin! Det lÄter bra.
Sen tittade vi pÄ agility, laget frÄn AlingsÄs skötte sig mycket bra. Vet inte vilken placering de fick, men det gick undan.


fredag 29 juni 2007

Det hÀr Àr bara ett litet test. Vi försöker göra en webb-tv-kanal.
Sommargodis
I gÄr fick jag ett strÄ fullt med smultron av Nelly. Vi var med och körde ut grejer till klubbens utstÀllning i GrÀfsnÀs, det var dÀr smultronen vÀxte. I kvÀll Àr utstÀllningen. Vi ska inte vara med dÀr, det Àr en inofficiell utstÀllning, men ungdomsgruppen ska ha en liten flyballuppvisning.
I morgon ska vi vara med pÄ den stora utstÀllningen i BorÄs.
Nelly och Muffin trÀnade medan vi bar in grejer i transportkÀrran. Muffin gör gungan med stor glÀdje nu.

tisdag 26 juni 2007

Kycklingen lever fortfarande och verkar faktiskt helt normal. De Àr fyra. Vi har försökt plocka Àggen för vi behöver inte fler höns, men nÀr de vÀl finns Àr det himla gulligt.
Nelly kammade och badade Muffin och jag har klippt inför lördagens utstÀllning.
Det blev lite i otakt p g a noskvalstermedlet som skulle sitta i pÀlsen, ville inte bada dÄ. Egentligen ska de kammas och badas 14 dagar innan man klipper och sen ska det gÄ 14 dagar till utstÀllningen. Men hur smutsig hinner Muffin bli pÄ en mÄnad?
NÀr hon badade nu Àndrades fÀrgen frÄn grÄgul till ljus creme.
Om det bara inte regnar pÄ lördag - sÄ att hon vill gÄ överhuvudtaget - sÄ struntar jag i om inte pÀlsen Àr optimal.
(Jag Àr sur pÄ mig sjÀlv för jag har klippt för mycket ovanför ögonen, fast jag gjort sÄ förut och vet att det Àr fel).
Muffin Àr trots detta mycket mycket söt...

fredag 22 juni 2007

HÀr hÀnder det mycket. Nelly och Muffin har varit pÄ övernattningslÀger pÄ hundklubben och roat sig. Nu Àr noskvalsterkarantÀnen slut. Medicinen verkade direkt sÄ vi har inte hört nÄgra snorklingar under veckan.
Muffin skÀllde inte pÄ natten utan lÄg lugnt i sin bur. De gjorde en massa, jag sÄg bara kapplöpningen pÄ slutet. Nelly fÄr berÀtta sjÀlv om hon orkar.
I dag har vi haft dramatik med en döende kyckling pÄ morgonen. Det var tvÄ kycklingar som hade kommit ut genom en springa under nÀtdörren och inte kunnat ta sig tillbaka in till hönsmamman. De lÄg bak en fodertunna och sÄg helt platta och döda ut.
Men Nelly sÄg att den ena andades lite och vi lyckades fÄ i den lite sockervatten, och sedan mjölk och smÄ, smÄ korvbitar och vÀrmde den.
Den kom tillbaka till livet och bÄde pep och pickade och gick. Vi satte tillbaka den till hönorna och hoppas att den klarar sig.
TyvÀrr gör de oftast inte det nÀr man ingriper och försöker rÀdda dem. Men nÄgon gÄng har det lyckats.
Det Àr tvÄ hönor som har legat bredvid varandra i ett hörn av hönshuset och ruvat och nu verkar dela pÄ vÄrdnaden av kycklingarna.
Första Ären försökte vi fÄ dem att ruva i burar, med det gjorde de aldrig.
Vi har ocksÄ provat att flytta in höna med klÀckta kycklingar i bur, men det verkar som om bÀsta sÀttet att fÄ dem att klara sig Àr att lÄta dem vara.
Jag tog inget kort av den, för gör jag det dör den garanterat och det blir Ànnu sorgligare nÀr man ser bilden.
LÀgesrapport just nu Àr att den verkar mÄ bra, ser ullig och fluffig ut och gÄr runt och pickar med de andra.
Eftersom det regnar vill Muffin inte gÄ ut. Hon vill alltsÄ verkligen inte, sÀtter alla tassarna i marken och spjÀrnar emot.
Hon stÄr under taket pÄ verandan och gÄr inte ut pÄ det vÄta.
Pjoskigt? NÀ, det ligger i slÀkten, hennes halvbror Curt Àr likadan. SÄ det har inget att göra med att hon Àr bortskÀmd.
PÄ bilden syns ocksÄ senaste leksaken, en mjukissko frÄn Ikea. Den Àr verkligen lagom att bÀra omkring pÄ.
Snygg sko, va? Med snabel!

söndag 17 juni 2007

Nu har jag tittat pÄ inslag frÄn agility-SM pÄ webb-tv (hos tommysport.se). Och det Àr ju jÀttebra att de gör webbtv. Men de kunde vÀl gett Tommy ett regelhÀfte först att lÀsa igenom? Kommentarerna Àr mer meningslösa Àn om jag hade kommenterat fotboll.
Han som snackar verkar inte ens ha fattat att det gÄr pÄ tid eller att det Àr olika storleksklasser.
"Lugnt och fint genom slalomen dÀr, ser verkligen jÀttebra ut" ...
Kanske retar jag mig pÄ det bara för att de börjar med att kommentera pumin Stisse (som blev trea i large!!!) med att det Àr en ras som ser underlig ut, och sÀger att den Àr pudellik. Terrierlik hade jag kunnat köpa, men pudel, nej.
Hade de hÄllit tyst sÄ man hörde speakern sÄ hade man fÄtt höra antal fel och tid. Men nu blir det bara "HÀr Àr ett ekipage som verkar vÀldigt laddat och det ser verkligen bra ut och dÀr gÄr de i mÄl, men de var tydligen diskade av nÄgon anledning"

"Och dÀr gick bollen i mÄl, men de verkar inte sÄ glada, det var tydligen fel mÄl. De har vackra randiga tröjor pÄ sig spelarna med olika symboler och nummer, undrar vad det betyder? VÀldigt bra pÄ att sparka pÄ bollen Àr de i alla fall, de kan sparka lÄngt över planen. Och ibland sparkar de till varandra. DÀr var en spelare som tog bollen med hÀnderna ocksÄ. Vad sÀger du Nisse, som har lÄng erfarenhet frÄn att spela golf, Àr det vanligt att de fÄr ta bollen med hÀnderna?"
"Ja jag har sett att de gör det ibland, sÀrskilt nÀr de stÄr inne i den dÀr buren. Det Àr ju ganska komplicerade regler för sÄnt hÀr, men det Àr en vÀldigt rolig sport som mÄnga Àgnar sig Ät och som har kommit vÀldigt starkt pÄ senare Är."

Nej jag ska aldrig kommentera fotboll.

Vad jag egentligen skulle skriva Àr att det Àr vÀldigt roligt att pumin Stisse fick brons i large och pumin Troya kom tia i medium. Pumi Àr en liten ras, ÀndÄ Àr tvÄ med och placerar sig i SM-finalen. Ett av Troyas lopp kan ni se hÀr:
http://www.youtube.com/watch?v=I9A0UJ_Juvo
Stisses kvallopp i hopp finns ganska tidigt under lÀnken 1 pÄ tommysport.se

lördag 16 juni 2007

En t-shirt med indianmotiv, nÄgon?
Dagen började inte sÄ bra. Nelly och hennes kompis, och Muffin, skulle gÄ och hÀmta ett tÀlt nere vid sjön som de tÀnkte sovit i i natt, men Ängrade sig nÀr knotten kom. VÀgen till sjön gÄr genom grannens tomt. NÀr de skulle tillbaka var hundarna dÀr ute, men utan mÀnniskor. Det Àr tvÄ australian cattledogs. Hanen som Àr yngst hÀlsade pÄ Muffin. DÄ blev tiken sur och hoppade pÄ Muffin och vÀlte omkull henne och bet henne i nacken.
Flickorna lyckades skrÀmma bort de andra hundarna och bar Muffin dÀrifrÄn. Hon var inte skadad, sÄ attacken var nog bara menad för att skrÀmmas och trycka till henne. Men det kÀnns trist ÀndÄ, för det Àr första gÄngen Muffin fÄr stryk av nÄn. Hon Àr sjÀlv mycket tydligt undergiven mot alla Àldre hundar och gÄr vÀnligt svansviftande in i alla möten med bÄde hundar och mÀnniskor.
Hon har nog trott att vÀrlden var god, tills nu.
Vi har haft nÄgra möten med grannhundarna förut, och dÄ har det inte blivit brÄk. Men antingen har det varit uppe pÄ vÀgen, ingens revir, eller ocksÄ har deras Àgare varit med.
För att hon skulle fÄ nÄt annat att tÀnka pÄ fick Muffin följa med pÄ potatisfestivalen. Inga potatisar sÄg vi, men mycket skrÀp. Det Àr tivoli och marknad. NÀstan inget fint alls att köpa. MÄnga fula handvÀskor och t-shirts. Och flera olika stÄnd med indianprylar, fjÀderprydnader, t-shirts med vargar i blÄ neon, krympta huvuden (jag utgÄr frÄn att de var av plast, men jag kollade inte ...), fleecetröjor med inkamönster och skinnjackor med fransar, som jag inte tror var av hjortskinn.
Vem köper dessa saker? Jag ser aldrig nÄgon ha sÄdant pÄ sig. MÄste vara en affÀrsidé som bygger pÄ att grabbarna Àr packade, köper ett krympt huvud som de tycker Àr ashÀftigt. NÀr de Ängrar sig nÀsta dag har tivolit dragit vidare.

Eller Àr jag bara sur för att det inte fanns nÄn varg-tröja i min storlek?

torsdag 14 juni 2007

Nu pÄ kvÀllen Àr det full fart igen. Muffin med överskottsenergi försöker grÀva hÄl i soffan. Skönt. I morse var det full panik. VÀcktes halv fem av att Muffin (som sov i min sÀng) stod upp och lÀt som om hon höll pÄ att kvÀvas. Det bara fortsatte och fortsatte. Jag trodde först hon satt nÄgot i halsen eller fÄtt in nÄn grej i nÀsan. Jag höll henne i famnen med huvet ner, tryckte pÄ bröstkorgen, blÄste och sög i hennes nos ... ja, det verkade akut farligt. Som om hon inte fick luft. Sen gick vi ut och hon jagade katten, dÄ förstod jag att hon inte var nÀra döden. Sen Ät hon yoghurt som jag gav henne. DÄ kÀnde jag att jag kunde vÀnta tills djurkliniken i AlingsÄs öppnade i stÀllet för att ringa jouren pÄ BlÄ StjÀrnan.
Vi blev som alltid vÀldigt vÀl mottagna fast jag inte ringde innan utan var dÀr nÀr de öppnade. "Noskvalster" sa de direkt nÀr de hörde henne. Sen lyssnade veterinÀren pÄ hjÀrtat och klÀmde och kÀnde. Vi fick recept, och de snÀlla mÀnniskorna föreslog sjÀlv att vi skulle ta ettÄrsvaccinatinen pÄ samma gÄng, sÄ slapp jag Äka in extra för det. Det Àr en vÀldig skillnad mot vÄrd i storstan, bÄde för djur och mÀnniskor. IstÀllet för timmar pÄ en akutmottagning fÄr man hjÀlp direkt. HÀr finns inte sÄ mÄnga specialister, men tid och omtanke.
Vi ska hÄlla oss undan frÄn andra hundar första veckan, eller sÄ lÀnge hon lÄter konstigt. Det har nÀstan upphört nu. Förhoppningsvis dör de smÄ odjuren i rask takt.
JiPPiEE, SoMmaar!
Nu Àr sommaren Àntligen hÀr! IgÄr hade vi avslutning i skolan och nu Àr det sommarlov och vÀrme och man kan trÀna hund hela sommaren. Muffin har fÄtt noskvalster, imorses nös hon och lÀt som hon skulle kvÀvas. Nu har vi köpt medel som man sÀtter i pÀlsen för att fÄ bort dom, man fÄr ju hoppas att det verkar snabbt, annars blir det inte mycket trÀning. Muffin börjar nysa vÀldigt mycket sÄ fort hon anstrÀnger sig verkar det nÀmligen som. Hon vill mest sova.Det kÀnns bra att vi har hunnit göra allt som man ska göra pÄ sommaren, till exempel tagit ut sköldpaddsdammen, som fick följden att Carl rymde. Igen. Vi har försökt trÀna Muffin, och hon har letat bra, men han Àr ÀndÄ spÄrlöst försvunnen. Fanny verkar dock inte sörja sÄ mycket, utan njuter av vÀrmen i fulla drag, som ni kan se pÄ bilden. ;P

söndag 10 juni 2007

Smart vovve
Avslutning för ungdomsgruppen. Det var för varmt för att ha alla skojiga tÀvlingar som planerats. De trÀnade inne i klubbstugan först och Ät sen jordgubbar under ett trÀd. Muffin gillar jordgubbar, hon plockade ju bÀr redan som valp.
Hettan gillar hon inte, men hon Àr inte dum. Solen stod pÄ överallt pÄ trÀningsplanen. Men under balansbommen fanns en smal strimma av skugga. Lagom för en pumi. Dit sprang hon utan tvekan.

lördag 09 juni 2007

Muffin och MĂ„rran
Nu Àr det vÀrmerekord. Promenera fÄr vi göra före kl sex pÄ morgonen eller efter kl 23. (SÄ det blir inte sÄ mycket promenader.) Muffin orkar knappt Àta. Jag serverade hennes mat till katterna och lÀt henne vara med och dÄ tyckte hon det var lite roligare att tugga i sig lite, men katterna fick det mesta.
Annars uppsöker vi skugga och trÀnar stillsamma saker. Jag försöker lÀra henne Sitt fint, med tassarna upp sÄdÀr. Det Àr svÄrt med balansen.
Nelly Àr hos kompisar, sÄ nÄt hundbad blir det inte.
Men jag klagar inte pÄ vÀrmen. Det Àr skönt.
Och nu rÀknar jag ner veckorna till semestern.

torsdag 07 juni 2007

Snygging
AlltsÄ. Vi har inte haft bÀrnstenshalsbandet pÄ senaste tiden. Vi tog av det för vi tÀnkte att det inte funkade och sen kunde jag inte hitta det.
Men sÄ har vi plockat fyra, fem fÀstingar pÄ henne varje dag senaste veckan. Det Àr Nelly som Àr bÀst pÄ att ta bort dem.
Jag bestÀllde ett nytt bÀrnstenshalsband. Och hittade sen det gamla förstÄs.
Satte pÄ det i förrgÄr. Sen dess har hon inte haft en enda fÀsting. Fast vi har gÄtt i skogen och hon har legat i grÀset hela dagarna.
Är det bara vĂ€rmen? Eller funkar halsbandet verkligen?

tisdag 05 juni 2007

Muffin pÄ stenen.
Nu sitter vi i trÀdgÄrden och har det varmt och skönt. I morgon Àr det nationaldag och vi Àr lediga. Ska vi gÄ upp tidigt och gÄ med pÄ hundpromenad pÄ en vandringsled med brukshundklubben? Eller ska vi sova till elva och bara slappa?
Det ger sig.

lördag 02 juni 2007

Springer i grÀset
Vi Àr anmÀlda till hundutstÀllningen i Drammen i morgon, för att fÄ trÀning och för att vÄr kompis skulle dit. Men hon blev sjuk och vÄr bil Àr skruttig och har ingen luftkonditionering sÄ vi tvekade. Vi hade nog Äkt ÀndÄ, och hÀlsat pÄ hos Emmy, Muffins syster. Men i dag kÀnner jag mig helt trött och har ont överallt, sÄ vi fÄr hÄlla oss hemma.
Synd. För Muffin Àr snyggare nu Àn pÄ FUR-utstÀllningen, pÀlsen Àr lÀngre. Och hon verkar ha kommit ur "efter-löp-segheten". Fast vi fÄr Äka till Norge en annan gÄng.
Nu vilar vi oss. Muffin springer i grÀset. Nelly tecknade. Det Àr verkligen mycket likt.