Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förJune 2007

lördag 30 juni 2007

Barn med hund
Nu blir det i fel ordning för det här handlar om fredagen. Men här är sån snurr på aktiviteterna nu så vi hinner inte lägga ut det. Hela fredag kvällen var vi i Gräfsnäs, på brukshundklubbens årliga inofficiella utställning. Muffin och Nelly var med i flyballuppvisningen och på Barn med hund. Peter slet vid grillen och grillade hundratals hamburgare, så han var nog den som fick jobba mest. Flyballuppvisningen gick kanonbra. De flesta sprang med hundarna i koppel och hoppade med själva. För att de (med viss rätt) var rädda att hundarna skulle sticka. Jag var lite skeptisk till om det skulle bli bra, men det blev det. Alla hade kul, och det kom en liten publik som lämnade utställningsringarna för att titta. Många verkade intresserade av att vara med i ungdomsgruppen. Tjejerna är så väldigt duktiga med hundarna, positiva och glada, så det smittar av sig.
Barn med hund var imponerande. Kolla själva på bilden så trångt det är mellan hundarna. Tjejerna som höll i detta var helt coola och fick det att flyta utan stress, alla fick visa sina hundar och alla fick förstås ett pris.
Vi var inte hemma förrän vid midnatt.
Muffin i Borås
Vi var säkra på att komma tvåa, för den andra tiken i juniorklassen var Uniquie, som vann juniorklassen på Åby-utställningen i maj. Och som är väldigt söt. Men Muffin blev etta. Båda fick HP, ingen fick CK.
Muffin blev lite paralyserad, precis som på förra utställningen, så det var inte bästa uppvisningen. Men det räckte.
Domare var Birgitte Schjöth.
Kritiken:
Typ, storlek, helhetsintryck: Utmärkt, Mentalitet: u.a.
Detaljbeskrivning: Mycket välproportionerlig tik, bra huvud och uttryck, bra hals och topline. Tillräckliga vinklar, rör sig bra, dock något för lös fram. Mycket bra päls och färg.

I Borås träffade vi Muffins halvsyster Livet's Brur, som blev trea i bästatikfinalen, och hennes valp Sigrid, som Muffin alltså är moster till.
Moster Muffin! Det låter bra.
Sen tittade vi på agility, laget från Alingsås skötte sig mycket bra. Vet inte vilken placering de fick, men det gick undan.


fredag 29 juni 2007

Det här är bara ett litet test. Vi försöker göra en webb-tv-kanal.
Sommargodis
I går fick jag ett strå fullt med smultron av Nelly. Vi var med och körde ut grejer till klubbens utställning i Gräfsnäs, det var där smultronen växte. I kväll är utställningen. Vi ska inte vara med där, det är en inofficiell utställning, men ungdomsgruppen ska ha en liten flyballuppvisning.
I morgon ska vi vara med på den stora utställningen i Borås.
Nelly och Muffin tränade medan vi bar in grejer i transportkärran. Muffin gör gungan med stor glädje nu.

tisdag 26 juni 2007

Kycklingen lever fortfarande och verkar faktiskt helt normal. De är fyra. Vi har försökt plocka äggen för vi behöver inte fler höns, men när de väl finns är det himla gulligt.
Nelly kammade och badade Muffin och jag har klippt inför lördagens utställning.
Det blev lite i otakt p g a noskvalstermedlet som skulle sitta i pälsen, ville inte bada då. Egentligen ska de kammas och badas 14 dagar innan man klipper och sen ska det gå 14 dagar till utställningen. Men hur smutsig hinner Muffin bli på en månad?
När hon badade nu ändrades färgen från grågul till ljus creme.
Om det bara inte regnar på lördag - så att hon vill gå överhuvudtaget - så struntar jag i om inte pälsen är optimal.
(Jag är sur på mig själv för jag har klippt för mycket ovanför ögonen, fast jag gjort så förut och vet att det är fel).
Muffin är trots detta mycket mycket söt...

fredag 22 juni 2007

Här händer det mycket. Nelly och Muffin har varit på övernattningsläger på hundklubben och roat sig. Nu är noskvalsterkarantänen slut. Medicinen verkade direkt så vi har inte hört några snorklingar under veckan.
Muffin skällde inte på natten utan låg lugnt i sin bur. De gjorde en massa, jag såg bara kapplöpningen på slutet. Nelly får berätta själv om hon orkar.
I dag har vi haft dramatik med en döende kyckling på morgonen. Det var två kycklingar som hade kommit ut genom en springa under nätdörren och inte kunnat ta sig tillbaka in till hönsmamman. De låg bak en fodertunna och såg helt platta och döda ut.
Men Nelly såg att den ena andades lite och vi lyckades få i den lite sockervatten, och sedan mjölk och små, små korvbitar och värmde den.
Den kom tillbaka till livet och både pep och pickade och gick. Vi satte tillbaka den till hönorna och hoppas att den klarar sig.
Tyvärr gör de oftast inte det när man ingriper och försöker rädda dem. Men någon gång har det lyckats.
Det är två hönor som har legat bredvid varandra i ett hörn av hönshuset och ruvat och nu verkar dela på vårdnaden av kycklingarna.
Första åren försökte vi få dem att ruva i burar, med det gjorde de aldrig.
Vi har också provat att flytta in höna med kläckta kycklingar i bur, men det verkar som om bästa sättet att få dem att klara sig är att låta dem vara.
Jag tog inget kort av den, för gör jag det dör den garanterat och det blir ännu sorgligare när man ser bilden.
Lägesrapport just nu är att den verkar må bra, ser ullig och fluffig ut och går runt och pickar med de andra.
Eftersom det regnar vill Muffin inte gå ut. Hon vill alltså verkligen inte, sätter alla tassarna i marken och spjärnar emot.
Hon står under taket på verandan och går inte ut på det våta.
Pjoskigt? Nä, det ligger i släkten, hennes halvbror Curt är likadan. Så det har inget att göra med att hon är bortskämd.
På bilden syns också senaste leksaken, en mjukissko från Ikea. Den är verkligen lagom att bära omkring på.
Snygg sko, va? Med snabel!

söndag 17 juni 2007

Nu har jag tittat på inslag från agility-SM på webb-tv (hos tommysport.se). Och det är ju jättebra att de gör webbtv. Men de kunde väl gett Tommy ett regelhäfte först att läsa igenom? Kommentarerna är mer meningslösa än om jag hade kommenterat fotboll.
Han som snackar verkar inte ens ha fattat att det går på tid eller att det är olika storleksklasser.
"Lugnt och fint genom slalomen där, ser verkligen jättebra ut" ...
Kanske retar jag mig på det bara för att de börjar med att kommentera pumin Stisse (som blev trea i large!!!) med att det är en ras som ser underlig ut, och säger att den är pudellik. Terrierlik hade jag kunnat köpa, men pudel, nej.
Hade de hållit tyst så man hörde speakern så hade man fått höra antal fel och tid. Men nu blir det bara "Här är ett ekipage som verkar väldigt laddat och det ser verkligen bra ut och där går de i mål, men de var tydligen diskade av någon anledning"

"Och där gick bollen i mål, men de verkar inte så glada, det var tydligen fel mål. De har vackra randiga tröjor på sig spelarna med olika symboler och nummer, undrar vad det betyder? Väldigt bra på att sparka på bollen är de i alla fall, de kan sparka långt över planen. Och ibland sparkar de till varandra. Där var en spelare som tog bollen med händerna också. Vad säger du Nisse, som har lång erfarenhet från att spela golf, är det vanligt att de får ta bollen med händerna?"
"Ja jag har sett att de gör det ibland, särskilt när de står inne i den där buren. Det är ju ganska komplicerade regler för sånt här, men det är en väldigt rolig sport som många ägnar sig åt och som har kommit väldigt starkt på senare år."

Nej jag ska aldrig kommentera fotboll.

Vad jag egentligen skulle skriva är att det är väldigt roligt att pumin Stisse fick brons i large och pumin Troya kom tia i medium. Pumi är en liten ras, ändå är två med och placerar sig i SM-finalen. Ett av Troyas lopp kan ni se här:
http://www.youtube.com/watch?v=I9A0UJ_Juvo
Stisses kvallopp i hopp finns ganska tidigt under länken 1 på tommysport.se

lördag 16 juni 2007

En t-shirt med indianmotiv, någon?
Dagen började inte så bra. Nelly och hennes kompis, och Muffin, skulle gå och hämta ett tält nere vid sjön som de tänkte sovit i i natt, men ångrade sig när knotten kom. Vägen till sjön går genom grannens tomt. När de skulle tillbaka var hundarna där ute, men utan människor. Det är två australian cattledogs. Hanen som är yngst hälsade på Muffin. Då blev tiken sur och hoppade på Muffin och välte omkull henne och bet henne i nacken.
Flickorna lyckades skrämma bort de andra hundarna och bar Muffin därifrån. Hon var inte skadad, så attacken var nog bara menad för att skrämmas och trycka till henne. Men det känns trist ändå, för det är första gången Muffin får stryk av nån. Hon är själv mycket tydligt undergiven mot alla äldre hundar och går vänligt svansviftande in i alla möten med både hundar och människor.
Hon har nog trott att världen var god, tills nu.
Vi har haft några möten med grannhundarna förut, och då har det inte blivit bråk. Men antingen har det varit uppe på vägen, ingens revir, eller också har deras ägare varit med.
För att hon skulle få nåt annat att tänka på fick Muffin följa med på potatisfestivalen. Inga potatisar såg vi, men mycket skräp. Det är tivoli och marknad. Nästan inget fint alls att köpa. Många fula handväskor och t-shirts. Och flera olika stånd med indianprylar, fjäderprydnader, t-shirts med vargar i blå neon, krympta huvuden (jag utgår från att de var av plast, men jag kollade inte ...), fleecetröjor med inkamönster och skinnjackor med fransar, som jag inte tror var av hjortskinn.
Vem köper dessa saker? Jag ser aldrig någon ha sådant på sig. Måste vara en affärsidé som bygger på att grabbarna är packade, köper ett krympt huvud som de tycker är ashäftigt. När de ångrar sig nästa dag har tivolit dragit vidare.

Eller är jag bara sur för att det inte fanns nån varg-tröja i min storlek?

torsdag 14 juni 2007

Nu på kvällen är det full fart igen. Muffin med överskottsenergi försöker gräva hål i soffan. Skönt. I morse var det full panik. Väcktes halv fem av att Muffin (som sov i min säng) stod upp och lät som om hon höll på att kvävas. Det bara fortsatte och fortsatte. Jag trodde först hon satt något i halsen eller fått in nån grej i näsan. Jag höll henne i famnen med huvet ner, tryckte på bröstkorgen, blåste och sög i hennes nos ... ja, det verkade akut farligt. Som om hon inte fick luft. Sen gick vi ut och hon jagade katten, då förstod jag att hon inte var nära döden. Sen åt hon yoghurt som jag gav henne. Då kände jag att jag kunde vänta tills djurkliniken i Alingsås öppnade i stället för att ringa jouren på Blå Stjärnan.
Vi blev som alltid väldigt väl mottagna fast jag inte ringde innan utan var där när de öppnade. "Noskvalster" sa de direkt när de hörde henne. Sen lyssnade veterinären på hjärtat och klämde och kände. Vi fick recept, och de snälla människorna föreslog själv att vi skulle ta ettårsvaccinatinen på samma gång, så slapp jag åka in extra för det. Det är en väldig skillnad mot vård i storstan, både för djur och människor. Istället för timmar på en akutmottagning får man hjälp direkt. Här finns inte så många specialister, men tid och omtanke.
Vi ska hålla oss undan från andra hundar första veckan, eller så länge hon låter konstigt. Det har nästan upphört nu. Förhoppningsvis dör de små odjuren i rask takt.
JiPPiEE, SoMmaar!
Nu är sommaren äntligen här! Igår hade vi avslutning i skolan och nu är det sommarlov och värme och man kan träna hund hela sommaren. Muffin har fått noskvalster, imorses nös hon och lät som hon skulle kvävas. Nu har vi köpt medel som man sätter i pälsen för att få bort dom, man får ju hoppas att det verkar snabbt, annars blir det inte mycket träning. Muffin börjar nysa väldigt mycket så fort hon anstränger sig verkar det nämligen som. Hon vill mest sova.Det känns bra att vi har hunnit göra allt som man ska göra på sommaren, till exempel tagit ut sköldpaddsdammen, som fick följden att Carl rymde. Igen. Vi har försökt träna Muffin, och hon har letat bra, men han är ändå spårlöst försvunnen. Fanny verkar dock inte sörja så mycket, utan njuter av värmen i fulla drag, som ni kan se på bilden. ;P

söndag 10 juni 2007

Smart vovve
Avslutning för ungdomsgruppen. Det var för varmt för att ha alla skojiga tävlingar som planerats. De tränade inne i klubbstugan först och åt sen jordgubbar under ett träd. Muffin gillar jordgubbar, hon plockade ju bär redan som valp.
Hettan gillar hon inte, men hon är inte dum. Solen stod på överallt på träningsplanen. Men under balansbommen fanns en smal strimma av skugga. Lagom för en pumi. Dit sprang hon utan tvekan.

lördag 09 juni 2007

Muffin och Mårran
Nu är det värmerekord. Promenera får vi göra före kl sex på morgonen eller efter kl 23. (Så det blir inte så mycket promenader.) Muffin orkar knappt äta. Jag serverade hennes mat till katterna och lät henne vara med och då tyckte hon det var lite roligare att tugga i sig lite, men katterna fick det mesta.
Annars uppsöker vi skugga och tränar stillsamma saker. Jag försöker lära henne Sitt fint, med tassarna upp sådär. Det är svårt med balansen.
Nelly är hos kompisar, så nåt hundbad blir det inte.
Men jag klagar inte på värmen. Det är skönt.
Och nu räknar jag ner veckorna till semestern.

torsdag 07 juni 2007

Snygging
Alltså. Vi har inte haft bärnstenshalsbandet på senaste tiden. Vi tog av det för vi tänkte att det inte funkade och sen kunde jag inte hitta det.
Men så har vi plockat fyra, fem fästingar på henne varje dag senaste veckan. Det är Nelly som är bäst på att ta bort dem.
Jag beställde ett nytt bärnstenshalsband. Och hittade sen det gamla förstås.
Satte på det i förrgår. Sen dess har hon inte haft en enda fästing. Fast vi har gått i skogen och hon har legat i gräset hela dagarna.
Är det bara värmen? Eller funkar halsbandet verkligen?

tisdag 05 juni 2007

Muffin på stenen.
Nu sitter vi i trädgården och har det varmt och skönt. I morgon är det nationaldag och vi är lediga. Ska vi gå upp tidigt och gå med på hundpromenad på en vandringsled med brukshundklubben? Eller ska vi sova till elva och bara slappa?
Det ger sig.

lördag 02 juni 2007

Springer i gräset
Vi är anmälda till hundutställningen i Drammen i morgon, för att få träning och för att vår kompis skulle dit. Men hon blev sjuk och vår bil är skruttig och har ingen luftkonditionering så vi tvekade. Vi hade nog åkt ändå, och hälsat på hos Emmy, Muffins syster. Men i dag känner jag mig helt trött och har ont överallt, så vi får hålla oss hemma.
Synd. För Muffin är snyggare nu än på FUR-utställningen, pälsen är längre. Och hon verkar ha kommit ur "efter-löp-segheten". Fast vi får åka till Norge en annan gång.
Nu vilar vi oss. Muffin springer i gräset. Nelly tecknade. Det är verkligen mycket likt.