Skip to main content.

söndag 13 juli 2008

VÀck mig nÀr det Àr klart!
I gÄr, lördag, Äkte vi till Norge för att vara med pÄ KUR:s (norska klubben för ungerska hundar) jubileumsutstÀllning.
Det var utanför Fredrikstad, sÄ det var inte lÄngt frÄn svenska grÀnsen.
Först regnade det, men sen blev det jÀttevarmt och strÄlande sol.
Det blev en jÀtteskön dag. Bra och trevlig stÀmning. Vi trÀffade Muffins kullsyster Emmy Lou och hennes kullbror Drage.
Och mÄnga trevliga mÀnniskor. Vi fick sitta i Emmys tÀlt nÀr det regnade.
Men regnet varade inte lÀnge. Sen blev det hett.
Muffin skötte sig jÀttebra och vann öppenklassen för tikar över sin syster Emmy. BÄda fick CK.
Men certet knep den grÄa juniortiken YlenmÀen Kippis, Pia, som vi har som Facebook-kompis.

Domare var Peter Hudak, ungrare. Det var en av anledningarna till att vi Äkte hit, det Àr intressant att fÄ kritik frÄn rasens hemland.
Han var grundlig, och mÀtte hundarna. Kritiken var nÀstan exakt samma som systern fick, fast dÀr det stÄr att Muffins öron Àr tunga stÄr det att Emmys Àr lÀtta (de stÄr upp mer).

Kritik: 2 years, 40 cm, well prop, typical head, correct seated ears, but ears heavy, topline ok, tail ok seated and carried, stand corr, white haircoat ok.
KVAL:1, KONK:1, CK, BTK:3

PÄ slutet var det inoficiell agilitytÀvling. Muffin var slö av vÀrmen men tog alla hinder utan tvekan. Hon gillar balanshindren och stack ivÀg pÄ A-hindret nÀr hon inte skulle. SÄ det blev diskning, men alla fick pris. Ett hundmatspaket med en jÀttestor tennisboll. Muffin verkar inte alls ha problem med att möta nya hinder. Slalomen var jÀrnpinnar hÀr, i stÀllet för plast, men hon fattade direkt att det var slalom.

En skön tÀvling var det, dÀr alla fick kÀnna sig duktiga.
Dit Äker vi nÀsta Är igen.
Ska lÀgga upp lite fler bilder pÄ Flickr.

söndag 18 maj 2008

BÀsta bilderna frÄn FUR-ustÀlllningen tog Sara, Zappas matte.
HÀr kommer nÄgra:
Puss
Muffin och Zappa pussas.


Ni ser att jag har kavaj dagen till Àra.

Visst Àr jag snygg!
I dag Àr det kallt och regnigt. Tur vi slapp det pÄ utstÀllningen i gÄr.
Nelly Àr pÄ Liseberg i dag. Det var hon som tog mest bilder. Jag lÀgger ut tvÄ frÄn mobilen sÄ lÀnge.
Underst Àr det Zappa och Muffin som inte Àr sÄ jÀtteintresserade av att stÀlla upp sig snyggt framför kameran.
Äh, kom sĂ„ drar vi!

Muffin snodde en halv kebabpizza pĂ„ Åby, som Nelly lagt pĂ„ en stol och som jag inte fixade att passa. Muffin Ă€r ofta helt tyst nĂ€r hon hittar pĂ„ förbjudna saker. Hon smög pĂ„ pizzakartongen och tog ner den pĂ„ marken utan att jag mĂ€rkte.
Men trots att hon Ät den med pepperoni och allt har hon inte blivit dÄlig i magen, inte Àn i alla fall.

lördag 17 maj 2008

Hemma efter en lÄÄng dag. Och dÄ hade vi ÀndÄ inte lÄngt att köra.
Muffin var ensam tik i unghundsklassen, den andra som stod i programmet var struken.
Hon skötte sig jÀttebra, domaren var mycket noggrann och klÀmde och kÀnde överallt, och kollade mycket pÄ tÀnderna.
Han gav henne en tvÄa, för att nosen var för blek.
Han sa efterÄt att det i alla andra avseenden var en excellent hund.
Det kÀndes bra, trots tvÄan, för att nosen Àr blek vet jag ju. Den blir lite mörkare nÀr hon blir solbrÀnd och ljusare pÄ vintern.

HÀr Àr kritiken, bilder kommer senare:

Mentality: Good!
Complete correct teeth, brown eyes, light pigmentation on the nose, good type of head, well proportioned, well boned and muscled, good ears and tail, good angulation and gate, good type of coat. Excellent specimen of breed.

Domaren hette JĂłsef HĂłdosi.

tisdag 26 februari 2008

Och hÀr kommer domarkritiken. Med viss reservation för feltolkningar.
Domaren var frÄn Israel, kritiken Àr pÄ tyska, och sekreterarens handstil mycket svÄrlÀst.

Feminint uttryck. Kvadratiskt byggd. Bra huvudlinje. Öronen nĂ„got vinklade Ă„t sidan (eller möjligen stĂ„r det att öronen Ă€r lĂ„gt ansatta, det skulle vara mer logiskt, öronen vinklar de ju precis pĂ„ alla hĂ„ll beroende pĂ„ lĂ€get). Bra hals och rygglinje. Mycket pigment pĂ„ ögonlocken.

(och sen kommer det sista, vi tror det stÄr Fimmelfrei, och Fimmel betyder fix idé, mani, att vara knÀpp. De pumi som visades före Muffin skyggade för domaren, bet förarna i benen, vÀgrade stÄ, vÀgrade visa tÀnder .. .ja, jag har ocksÄ varit dÀr sÄ jag led med förarna. Men Muffin gick som en klocka. Inte sÄ entusiastiskt kanske, men hon var orÀdd och tillgÀnglig. SÄ det vore rimligt att domaren skulle skriva nÄgot om temperamentet eller beteendet i ringen. Fimmelfrei kanske skulle heta Fri frÄn olater, Visar sig bra i ringen eller Bra temperament pÄ svenska. Eller ocksÄ stÄr det nÄt helt annat.)

onsdag 20 februari 2008

Har inte haft tid med bloggen, men ni ska inte tro att vi latar oss. I dag har Muffin duschat. Ett sista desperat försök att fÄ ordning pÄ pÀlsen. Vi ska pÄ utstÀllning i Norge pÄ lördag nÀmligen.
PÀlsen blir tovig och enda sÀttet att fÄ bort tovorna utan att klippa bort dem Àr att karda, och dÄ blir pÀlsen fluffig och det ska den inte vara för den ska se naturlig ut. Och om man duschar den utan att schamponera krullar den till sig igen. Eller rÀttare sagt, sÄ brukade det vara förr, innan Muffin förvandlades till utterhund, med vattenavstötande pÀls.
Jag duschar och duschar. Sen kliver utterhunden ut ur duschen, skakar en gÄng pÄ sig och Àr torr. Och fluffig som sockervadd.
Jag har umgÄtts med tanken pÄ att testa barnens olika hÄrvaxer och sprayer.
Men det Àr förbjudet.
SÄ himla mycket jobb för att fÄ pÀlsen att se naturlig ut.
Jag vet inte vilket som Àr vÀrst att komma med pÄ utstÀllning, tovor eller fluff.
Nu blir det som det blir.

Och ja, vi har provat med blomspruta ocksÄ. Biter inte pÄ utterpÀls.

söndag 06 januari 2008

Fin rosett
Nu Àr vi hemma. Trötta som bara den. I dag var det en italiensk domare, Tripoli Salvatore, som var lite generösare med utmÀrkelserna. Muffin mötte samma tik som vann över henne i torsdags och den kom etta nu med, men bÄda ungtikarna fick CK (och den andra cert dessutom). FÄr man CK kan man hÀmta ut en tjusig rosett utan att betala nÄgot extra och det gjorde vi.
Kritiken:
Nice head. Good neck and body. Good coat. Good set of tail. Good ribcage. Good foot. Good moving.
------

Sen tittade vi pĂ„ freestyle och gick och ögonlyste Muffin, för det kunde man göra inne pĂ„ mĂ€ssomrĂ„det. Ögonen var det inga fel pĂ„, men tyvĂ€rr missade jag pumin Zings freestyleuppvisning. Hon vann klass I och alla sa att det var klart bĂ€sta uppvisningen i den klassen sĂ„ jag Ă„ngrar lite att jag gjorde ögonlysningen.

Muffin började löpa i fredags kvÀll, men det gick bra ÀndÄ. Bara chihuahua-hanen Hugo som stod bredvid oss i ögonlysningskön som mÀrkte nÄgot.
BÀst pÄ Mydog enligt Muffin: Hugo
SÀmst pÄ Mydog enligt Muffin: Den offentliga toaletten (rastplatsen). Hon vÀgrar sÀtta sin fot dÀr, bÀr jag dit henne kastar hon sig dÀrifrÄn. Vi fick gÄ ut pÄ trottoaren utanför mÀssan. DÄ kissade hon direkt.
torsdag 03 januari 2008

Hemma igen efter en hÄrd dag pÄ hundutstÀllningen...
Fast vi inte började förrÀn efter lunch sÄ hann vi bli rejÀlt trötta.
Muffin skötte sig mycket bra. Vi har trÀnat mycket pÄ att stÄ och gÄ i utstÀllningskoppel hemma i köket och det gav resultat. Hon tvÀrstannade inte, hon försökte inte backa ur kopplet, eller tugga sönder det, och hon bet mig inte i benen...
Hon gick inte sÀrskilt tjusigt heller, men det var klara framsteg jÀmfört med tidigare. Hon stod med svansen upp.
Det var tre ungtikar. Domaren var lite snÄl, ingen tik gick vidare. Muffin fick en etta i kvalitetsbedömningen och kom sen tvÄa i konkurrensen.
Domare var Karl-Erik Johansson.
Kritiken:
------------------------------------
Mycket god typ. UtmÀrkt mentalitet.
Mycket typiskt huvud. VÀlburna öron, mörka ögon. Borde ha lite bÀttre nospigment. Bra bett. Kraftig hals. NÄgot sÀnkt rygg. Kraftig bröstkorg. Bra vinklar. Rör sig ok. NÄgot mjuk pÀls.
----------------------------------------------
PÀlsen hade han nog inte sagt nÄgot om om vi inte schamponerat för sent inpÄ utstÀllningen. Den var strÀvare förut.Men dÄ hade Ä andra sidan hunden förmodligen luktat kattbajs och rutten krÄka, det hade inte heller varit trevligt. Undrar vad domaren hade skrivit dÄ? "Luktar död krÄka" Eller Kan ej bedömas p g a stank". NÀ det var nog bÀst sÄhÀr.
PÄ söndag ska vi stÀlla ut dÀr igen, dÄ Àr det ny tÀvling med 21 pumi och ny domare.

fredag 30 november 2007

Nu har vi anmÀlt till My Dog, den stora utstÀllningen i Göteborg som Àr i trettonhelgen.
Vi stÀller inte ut mycket, men det Àr sÄ nÀra, och det Àr en sÄ stor utstÀllning med sÄ mycket att titta pÄ.
Roligt att vara dÀr helt enkelt. NÀr vi nu ÀndÄ bor sÄ nÀra.

torsdag 05 juli 2007

Uniquie och Driva
Phenix husse tog bilder i BorĂ„s som vi fick idag. JĂ€tteroligt att se hunden "utifrĂ„n". (Phenix Ă€r alltsĂ„ son till Livet's Brur (Klara) som Ă€r halvsyster till Muffin.) Översta bilden visar Uniquie och Muffin.
Och sjÀlv skulle jag kunna tÀvla i "Silly walks", absolut. Bilden nedan Àr nÀr Muffin sÀtter alla tassarna i marken och tvÀrstannar och jag försöker locka henne med en korvbit.
Det lyckades, vill jag sÀga till mitt försvar.
Korvbit? Ta fram en grillad kyckling sÄ kan vi diskutera saken!

lördag 30 juni 2007

Barn med hund
Nu blir det i fel ordning för det hÀr handlar om fredagen. Men hÀr Àr sÄn snurr pÄ aktiviteterna nu sÄ vi hinner inte lÀgga ut det. Hela fredag kvÀllen var vi i GrÀfsnÀs, pÄ brukshundklubbens Ärliga inofficiella utstÀllning. Muffin och Nelly var med i flyballuppvisningen och pÄ Barn med hund. Peter slet vid grillen och grillade hundratals hamburgare, sÄ han var nog den som fick jobba mest. Flyballuppvisningen gick kanonbra. De flesta sprang med hundarna i koppel och hoppade med sjÀlva. För att de (med viss rÀtt) var rÀdda att hundarna skulle sticka. Jag var lite skeptisk till om det skulle bli bra, men det blev det. Alla hade kul, och det kom en liten publik som lÀmnade utstÀllningsringarna för att titta. MÄnga verkade intresserade av att vara med i ungdomsgruppen. Tjejerna Àr sÄ vÀldigt duktiga med hundarna, positiva och glada, sÄ det smittar av sig.
Barn med hund var imponerande. Kolla sjÀlva pÄ bilden sÄ trÄngt det Àr mellan hundarna. Tjejerna som höll i detta var helt coola och fick det att flyta utan stress, alla fick visa sina hundar och alla fick förstÄs ett pris.
Vi var inte hemma förrÀn vid midnatt.
Muffin i BorÄs
Vi var sĂ€kra pĂ„ att komma tvĂ„a, för den andra tiken i juniorklassen var Uniquie, som vann juniorklassen pĂ„ Åby-utstĂ€llningen i maj. Och som Ă€r vĂ€ldigt söt. Men Muffin blev etta. BĂ„da fick HP, ingen fick CK.
Muffin blev lite paralyserad, precis som pÄ förra utstÀllningen, sÄ det var inte bÀsta uppvisningen. Men det rÀckte.
Domare var Birgitte Schjöth.
Kritiken:
Typ, storlek, helhetsintryck: UtmÀrkt, Mentalitet: u.a.
Detaljbeskrivning: Mycket vÀlproportionerlig tik, bra huvud och uttryck, bra hals och topline. TillrÀckliga vinklar, rör sig bra, dock nÄgot för lös fram. Mycket bra pÀls och fÀrg.

I BorÄs trÀffade vi Muffins halvsyster Livet's Brur, som blev trea i bÀstatikfinalen, och hennes valp Sigrid, som Muffin alltsÄ Àr moster till.
Moster Muffin! Det lÄter bra.
Sen tittade vi pÄ agility, laget frÄn AlingsÄs skötte sig mycket bra. Vet inte vilken placering de fick, men det gick undan.


söndag 20 maj 2007

Muffin och Emmy
Oj, nu har det hÀnt sÄ mycket sÄ vi har inte hunnit blogga. IgÄr var det full rulle. Först var vi pÄ ungdomsgruppen dÀr det var flyballtrÀning. Sen kom Muffins syster Livets Diva pÄ besök. Hon kallas Emmy-Lou, eller bara Emmy. Och grÄ pumin Maja. (De hade trevliga mÀnniskor med sig ocksÄ).
Muffin gillade att trÀffa syrran. Och jag tycker det kÀnns vÀldigt tomt nu, nÀr det bara Àr en pumi hÀr. Tre var nog precis lagom. (TvÄ tycker Nelly Àr bÀst)
Muffin var mycket större nÀr de föddes, men nu Àr de nÀstan likadana.
Alla tre var med pÄ FUR-utstÀllningen i Mölndal idag och fick fin kritik och 1 pris i kvalitetsbedömningen. Muffin och Emmy tÀlvade i juniorklassen.
Först gick Nelly och Muffin i Barn med hund. Muffin ville inte gÄ dÀr det var vÄtt. Och det var det nÀstan överallt. Hon satte sig och vÀgrade röra sig. Men nÀr hon vÀl gick sÄg det fint ut.
Sen försökte jag peppa upp henne med köttbullar, pipleksak och boll. Lite strul blev det varje gÄng vi passerade vÄr plats, hon ville stanna dÀr. Men hon gick ordentligt nÀr domaren skulle titta. Och stod hyfsat still vid tandvisningen och hade svansen upp. SÄ jag Àr nöjd med vÄr insats. Sen funderar man pÄ om hon Àr sjuk, nÀr hon Àr sÄ seg. Men nÀr hon nu har sovit en halvtimme Àr hon superpigg och rusar runt i huset, sÄ hon Àr nog inte sjuk.

Klicka pÄ LÀs mer om ni vill se domarkritiken. Bilden hÀrunder fÄr symbolisera vÄr lÄnga vÀntan pÄ att det skulle bli vÄr tur i ringen. Extra lÄng eftersom vi inte hittade nÄgot stÀlle att köpa kaffe. Stolens mugghÄllare kan dock fÄ andra anvÀndningsomrÄden.
Fler bilder finns pÄ Flickr

Inget kaffe!

lördag 24 februari 2007

Fiiin Muffin!
Muffin fick rosett pÄ VÀstsvenska FÄgelhundsklubbens inofficiella utstÀllning. Hon Àr ingen fÄgelhund, men det var för alla raser. Och hon Àr vÀldigt intresserad av fÄglar!

I morse Ängrade vi verkligen att vi anmÀlt oss. Alldeles för kallt för att lÀmna sÀngen.
Men SÀtila ligger nÀra, en halvtimmes bilresa, sÄ vi gav oss i vÀg. Vi hade tÀnkt oss att utstÀllningen skulle vara i en gymnastiksal, för den var pÄ Naturbruksgymnasiet. Men det var i ett ridhus. Kallt. Men vi hade tur och blev bedömda ganska snabbt, vallhundarna var först. Det var ingen annan pumi, sÄ vi kapade Ät oss en tjusig BIR-valprosett utan konkurrens. Vi hade trÀnat för dÄligt (inte alls faktiskt) sÄ uppstÀllning och tandvisning gick vÀl inget vidare. Muffin blir sÄ glad och vill hÀlsa pÄ domaren och stÄr inte still. Fast hellre för glad Àn rÀdd. Men hon gick snyggt. I valpgruppfinalen kom vi pÄ fjÀrde plats av fem hundar. Hon blev sÄ entusiastisk av de andra hundarna att hon den hÀr gÄngen skuttade fram i stÀllet för att trava.

Kritiken: Trevlig tikvalp. Vackert huvud och mörka ögon. Korrekt bett. Korrekta öron. Rastypiska vinklar fram. TillrÀckliga bak. Vacker överlinje. VÀlkroppad. UtmÀrkt benstomme. Rör sig utmÀrkt runt om. Bra pÀls och fÀrg.

Vi frös sÄ mycket sÄ vi orkade inte stanna för att titta pÄ Pepsi eller vÀnta för att se om det skulle bli Barn med hund. In i bilen och hem bara!
Tjusig rosett

lördag 17 februari 2007

Bara lite finputsning kvar
Hoppsan, vi hade visst anmÀlt oss till inofficiell valputstÀllning i SÀtila om en vecka. SÄ i dag blev det klippning. Jag fegade inte utan tog djupa tag med saxen i pÀlsen direkt. (TÀnker att det inte Àr nÄgra "riktiga" pumiexperter i SÀtila som kan skratta Ät oss om det blir fel).
Försökte komma ihÄg vad som stod frÄn ungerska klippkursen, men mindes bara att öronen skulle vara trekantiga.
Men jag kom ihÄg en del av vad Ann-Sofie och Inger lÀrt mig. Och Muffin Àr duktig pÄ att bli klippt, hon stÄr ganska sÄ still.
Det ÄterstÄr förstÄs en del finputsning, men jag Àr rÀtt nöjd.
Muffin Àr röd i pÀlsen pÄ en tass. Först trodde vi hon var skadad, hade fastnat med en sporre i nÄgot eller sÄ.
Men efter noggrann undersökning kom vi fram till att det var - lÀppstift.
Hon Àr helt klart en fjortis nu!