Skip to main content.

mćndag 16 oktober 2006

I dag har Nelly och Muffin varit pÄ brukshundklubben och fÄtt lite tips om freestyleövningar.
Det Àr gratis att vara med pÄ ungdomstrÀffarna, ÀndÄ Àr det inte sÄ mÄnga dÀr. Konstigt, men bra, för dÄ blir det ju bra trÀning för de som Àr dÀr.

Sen har jag blivit lite klokare pÄ Muffins fÀrg. Creme trodde jag det kallades. Fawn stÄr det i stamtavlan. Och tittar man i rasbeskrivningen Àr creme en underavdelning till fawn. Och fawn heter fakó pÄ ungerska. Men vad betyder det dÀr mystiska fakó? Först trodde jag det betydde att de skulle ha svart mask. Men det stÄr att mask Àr bra, men inte nödvÀndigt, i rasbeskrivningen.
Fawn pÄ engelska översÀtts med greyish light brown i min ordbok. Men en fawn pumi kan ha creme, gul eller röd som grundfÀrg.

I en finsk artikel om pulifÀrger stÄr det att ungerska puliuppfödare sÀger att fakó inte Àr en sÀrskild fÀrg utan betyder urblekt, som nÀr man tvÀttat nÄgot sÄ mycket att det tappat fÀrgen. PÄ en sida som översatte hundfÀrger till olika sprÄk översÀtts fakó till fawn pÄ engelska och falbfarben pÄ tyska.

Falb översÀtts i ordboken med black pÄ svenska. Och nu faller pusselbitarna pÄ plats för mig.
Jag har hÄllit pÄ mycket med hÀstar förr i vÀrlden.

Black betyder enligt ordboken urblekt, fÀrglös, och anvÀnds om hÀstar pÄ precis samma sÀtt som om pumi. Det finns musblack, vitblack, rödblack och brunblack. (Och jag har hört bÄde gulblack och isabellblack ocksÄ, fast det Àr kanske andra ord pÄ brunblack och vitblack)
Det finns alltsÄ ett gammalt fint svenskt ord som betyder precis samma sak som fakó. Black.
Men det anvÀnds vÀl inte om hundar utan bara om hÀstar. DÀr Àr black urfÀrgen, som alla vildhÀstar hade. Som kan se ut pÄ mÄnga olika sÀtt.

Citat frÄn en sida om hÀstfÀrger:

"Den hÀstras man framför allt förknippar med fÀrgen black Àr den norska fjordhÀsten, men Àven andra raser, som islandshÀst och gotlandsruss kan vara blacka.

Det finns fyra olika nyanser av black; brunblack, rödblack, musblack och vitblack. Den vanligaste nyansen Àr brunblack, och en hÀst med denna fÀrg har ljusbrun kropp och ljus man, samt en mörkbrun eller svart Äl som löper frÄn hÀstens pannlugg, genom dess man, tvÀrs över ryggen och fortsÀtter i svansen.
Rödblacken har blekt rödbruna tÀckhÄr och rödbrun Äl och musblacken askgrÄ med nÄgot ljusare man och svart Äl. Vitblacken, som namnet antyder, den ljusaste blackfÀrgen med nÀstan vit hÄrrem och krÀmfÀrgad eller ljusgrÄ man och svans."

Muffin Àr alltsÄ en vitblack. Creme fako. Jag har hela tiden sagt att hon Àr en norsk fjordhund och nu Àr det bevisat.

Och vad heter black pÄ engelska? Jo det heter dun.
HÀr Àr en sida om blacka hÀstar pÄ engelska.

Nu ska jag inte tjata mer om detta, jag tyckte bara det var sÄ kul att det hÀngde ihop.
VÄr norska fjordhund sover nu i sin bur i köket. (Dörren Àr alltid öppen, sÄ hon gÄr in och ut som hon vill). SÄ nu fÄr vÀl jag ocksÄ gÄ och lÀgga mig.

Kommentarer

PGZEzV <a href="http://vhyghtwvqxml.com/">vhyghtwvqxml</a>, [url=http://cyofglgpezjw.com/]cyofglgpezjw[/url], [link=http://aglepumkpnge.com/]aglepumkpnge[/link], http://xoehtncbdvrg.com/

Publicerad av SoFQvISYQbKqX söndag 30 november 2008 15:50

Kommentera

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it