Skip to main content.

måndag 16 oktober 2006

I dag har Nelly och Muffin varit på brukshundklubben och fått lite tips om freestyleövningar.
Det är gratis att vara med på ungdomsträffarna, ändå är det inte så många där. Konstigt, men bra, för då blir det ju bra träning för de som är där.

Sen har jag blivit lite klokare på Muffins färg. Creme trodde jag det kallades. Fawn står det i stamtavlan. Och tittar man i rasbeskrivningen är creme en underavdelning till fawn. Och fawn heter fakó på ungerska. Men vad betyder det där mystiska fakó? Först trodde jag det betydde att de skulle ha svart mask. Men det står att mask är bra, men inte nödvändigt, i rasbeskrivningen.
Fawn på engelska översätts med greyish light brown i min ordbok. Men en fawn pumi kan ha creme, gul eller röd som grundfärg.

I en finsk artikel om pulifärger står det att ungerska puliuppfödare säger att fakó inte är en särskild färg utan betyder urblekt, som när man tvättat något så mycket att det tappat färgen. På en sida som översatte hundfärger till olika språk översätts fakó till fawn på engelska och falbfarben på tyska.

Falb översätts i ordboken med black på svenska. Och nu faller pusselbitarna på plats för mig.
Jag har hållit på mycket med hästar förr i världen.

Black betyder enligt ordboken urblekt, färglös, och används om hästar på precis samma sätt som om pumi. Det finns musblack, vitblack, rödblack och brunblack. (Och jag har hört både gulblack och isabellblack också, fast det är kanske andra ord på brunblack och vitblack)
Det finns alltså ett gammalt fint svenskt ord som betyder precis samma sak som fakó. Black.
Men det används väl inte om hundar utan bara om hästar. Där är black urfärgen, som alla vildhästar hade. Som kan se ut på många olika sätt.

Citat från en sida om hästfärger:

"Den hästras man framför allt förknippar med färgen black är den norska fjordhästen, men även andra raser, som islandshäst och gotlandsruss kan vara blacka.

Det finns fyra olika nyanser av black; brunblack, rödblack, musblack och vitblack. Den vanligaste nyansen är brunblack, och en häst med denna färg har ljusbrun kropp och ljus man, samt en mörkbrun eller svart ål som löper från hästens pannlugg, genom dess man, tvärs över ryggen och fortsätter i svansen.
Rödblacken har blekt rödbruna täckhår och rödbrun ål och musblacken askgrå med något ljusare man och svart ål. Vitblacken, som namnet antyder, den ljusaste blackfärgen med nästan vit hårrem och krämfärgad eller ljusgrå man och svans."

Muffin är alltså en vitblack. Creme fako. Jag har hela tiden sagt att hon är en norsk fjordhund och nu är det bevisat.

Och vad heter black på engelska? Jo det heter dun.
Här är en sida om blacka hästar på engelska.

Nu ska jag inte tjata mer om detta, jag tyckte bara det var så kul att det hängde ihop.
Vår norska fjordhund sover nu i sin bur i köket. (Dörren är alltid öppen, så hon går in och ut som hon vill). Så nu får väl jag också gå och lägga mig.

Kommentarer

PGZEzV <a href="http://vhyghtwvqxml.com/">vhyghtwvqxml</a>, [url=http://cyofglgpezjw.com/]cyofglgpezjw[/url], [link=http://aglepumkpnge.com/]aglepumkpnge[/link], http://xoehtncbdvrg.com/

Publicerad av SoFQvISYQbKqX söndag 30 november 2008 15:50

Kommentera

This item is closed, it's not possible to add new comments to it or to vote on it