Skip to main content.

söndag 13 juli 2008

Väck mig när det är klart!
I går, lördag, åkte vi till Norge för att vara med på KUR:s (norska klubben för ungerska hundar) jubileumsutställning.
Det var utanför Fredrikstad, så det var inte långt från svenska gränsen.
Först regnade det, men sen blev det jättevarmt och strålande sol.
Det blev en jätteskön dag. Bra och trevlig stämning. Vi träffade Muffins kullsyster Emmy Lou och hennes kullbror Drage.
Och många trevliga människor. Vi fick sitta i Emmys tält när det regnade.
Men regnet varade inte länge. Sen blev det hett.
Muffin skötte sig jättebra och vann öppenklassen för tikar över sin syster Emmy. Båda fick CK.
Men certet knep den gråa juniortiken Ylenmäen Kippis, Pia, som vi har som Facebook-kompis.

Domare var Peter Hudak, ungrare. Det var en av anledningarna till att vi åkte hit, det är intressant att få kritik från rasens hemland.
Han var grundlig, och mätte hundarna. Kritiken var nästan exakt samma som systern fick, fast där det står att Muffins öron är tunga står det att Emmys är lätta (de står upp mer).

Kritik: 2 years, 40 cm, well prop, typical head, correct seated ears, but ears heavy, topline ok, tail ok seated and carried, stand corr, white haircoat ok.
KVAL:1, KONK:1, CK, BTK:3

På slutet var det inoficiell agilitytävling. Muffin var slö av värmen men tog alla hinder utan tvekan. Hon gillar balanshindren och stack iväg på A-hindret när hon inte skulle. Så det blev diskning, men alla fick pris. Ett hundmatspaket med en jättestor tennisboll. Muffin verkar inte alls ha problem med att möta nya hinder. Slalomen var järnpinnar här, i stället för plast, men hon fattade direkt att det var slalom.

En skön tävling var det, där alla fick känna sig duktiga.
Dit åker vi nästa år igen.
Ska lägga upp lite fler bilder på Flickr.

söndag 18 maj 2008

Bästa bilderna från FUR-uställlningen tog Sara, Zappas matte.
Här kommer några:
Puss
Muffin och Zappa pussas.


Ni ser att jag har kavaj dagen till ära.

Visst är jag snygg!
I dag är det kallt och regnigt. Tur vi slapp det på utställningen i går.
Nelly är på Liseberg i dag. Det var hon som tog mest bilder. Jag lägger ut två från mobilen så länge.
Underst är det Zappa och Muffin som inte är så jätteintresserade av att ställa upp sig snyggt framför kameran.
Äh, kom så drar vi!

Muffin snodde en halv kebabpizza på Åby, som Nelly lagt på en stol och som jag inte fixade att passa. Muffin är ofta helt tyst när hon hittar på förbjudna saker. Hon smög på pizzakartongen och tog ner den på marken utan att jag märkte.
Men trots att hon åt den med pepperoni och allt har hon inte blivit dålig i magen, inte än i alla fall.

lördag 17 maj 2008

Hemma efter en låång dag. Och då hade vi ändå inte långt att köra.
Muffin var ensam tik i unghundsklassen, den andra som stod i programmet var struken.
Hon skötte sig jättebra, domaren var mycket noggrann och klämde och kände överallt, och kollade mycket på tänderna.
Han gav henne en tvåa, för att nosen var för blek.
Han sa efteråt att det i alla andra avseenden var en excellent hund.
Det kändes bra, trots tvåan, för att nosen är blek vet jag ju. Den blir lite mörkare när hon blir solbränd och ljusare på vintern.

Här är kritiken, bilder kommer senare:

Mentality: Good!
Complete correct teeth, brown eyes, light pigmentation on the nose, good type of head, well proportioned, well boned and muscled, good ears and tail, good angulation and gate, good type of coat. Excellent specimen of breed.

Domaren hette Jósef Hódosi.

tisdag 26 februari 2008

Och här kommer domarkritiken. Med viss reservation för feltolkningar.
Domaren var från Israel, kritiken är på tyska, och sekreterarens handstil mycket svårläst.

Feminint uttryck. Kvadratiskt byggd. Bra huvudlinje. Öronen något vinklade åt sidan (eller möjligen står det att öronen är lågt ansatta, det skulle vara mer logiskt, öronen vinklar de ju precis på alla håll beroende på läget). Bra hals och rygglinje. Mycket pigment på ögonlocken.

(och sen kommer det sista, vi tror det står Fimmelfrei, och Fimmel betyder fix idé, mani, att vara knäpp. De pumi som visades före Muffin skyggade för domaren, bet förarna i benen, vägrade stå, vägrade visa tänder .. .ja, jag har också varit där så jag led med förarna. Men Muffin gick som en klocka. Inte så entusiastiskt kanske, men hon var orädd och tillgänglig. Så det vore rimligt att domaren skulle skriva något om temperamentet eller beteendet i ringen. Fimmelfrei kanske skulle heta Fri från olater, Visar sig bra i ringen eller Bra temperament på svenska. Eller också står det nåt helt annat.)

onsdag 20 februari 2008

Har inte haft tid med bloggen, men ni ska inte tro att vi latar oss. I dag har Muffin duschat. Ett sista desperat försök att få ordning på pälsen. Vi ska på utställning i Norge på lördag nämligen.
Pälsen blir tovig och enda sättet att få bort tovorna utan att klippa bort dem är att karda, och då blir pälsen fluffig och det ska den inte vara för den ska se naturlig ut. Och om man duschar den utan att schamponera krullar den till sig igen. Eller rättare sagt, så brukade det vara förr, innan Muffin förvandlades till utterhund, med vattenavstötande päls.
Jag duschar och duschar. Sen kliver utterhunden ut ur duschen, skakar en gång på sig och är torr. Och fluffig som sockervadd.
Jag har umgåtts med tanken på att testa barnens olika hårvaxer och sprayer.
Men det är förbjudet.
Så himla mycket jobb för att få pälsen att se naturlig ut.
Jag vet inte vilket som är värst att komma med på utställning, tovor eller fluff.
Nu blir det som det blir.

Och ja, vi har provat med blomspruta också. Biter inte på utterpäls.

söndag 06 januari 2008

Fin rosett
Nu är vi hemma. Trötta som bara den. I dag var det en italiensk domare, Tripoli Salvatore, som var lite generösare med utmärkelserna. Muffin mötte samma tik som vann över henne i torsdags och den kom etta nu med, men båda ungtikarna fick CK (och den andra cert dessutom). Får man CK kan man hämta ut en tjusig rosett utan att betala något extra och det gjorde vi.
Kritiken:
Nice head. Good neck and body. Good coat. Good set of tail. Good ribcage. Good foot. Good moving.
------

Sen tittade vi på freestyle och gick och ögonlyste Muffin, för det kunde man göra inne på mässområdet. Ögonen var det inga fel på, men tyvärr missade jag pumin Zings freestyleuppvisning. Hon vann klass I och alla sa att det var klart bästa uppvisningen i den klassen så jag ångrar lite att jag gjorde ögonlysningen.

Muffin började löpa i fredags kväll, men det gick bra ändå. Bara chihuahua-hanen Hugo som stod bredvid oss i ögonlysningskön som märkte något.
Bäst på Mydog enligt Muffin: Hugo
Sämst på Mydog enligt Muffin: Den offentliga toaletten (rastplatsen). Hon vägrar sätta sin fot där, bär jag dit henne kastar hon sig därifrån. Vi fick gå ut på trottoaren utanför mässan. Då kissade hon direkt.
torsdag 03 januari 2008

Hemma igen efter en hård dag på hundutställningen...
Fast vi inte började förrän efter lunch så hann vi bli rejält trötta.
Muffin skötte sig mycket bra. Vi har tränat mycket på att stå och gå i utställningskoppel hemma i köket och det gav resultat. Hon tvärstannade inte, hon försökte inte backa ur kopplet, eller tugga sönder det, och hon bet mig inte i benen...
Hon gick inte särskilt tjusigt heller, men det var klara framsteg jämfört med tidigare. Hon stod med svansen upp.
Det var tre ungtikar. Domaren var lite snål, ingen tik gick vidare. Muffin fick en etta i kvalitetsbedömningen och kom sen tvåa i konkurrensen.
Domare var Karl-Erik Johansson.
Kritiken:
------------------------------------
Mycket god typ. Utmärkt mentalitet.
Mycket typiskt huvud. Välburna öron, mörka ögon. Borde ha lite bättre nospigment. Bra bett. Kraftig hals. Något sänkt rygg. Kraftig bröstkorg. Bra vinklar. Rör sig ok. Något mjuk päls.
----------------------------------------------
Pälsen hade han nog inte sagt något om om vi inte schamponerat för sent inpå utställningen. Den var strävare förut.Men då hade å andra sidan hunden förmodligen luktat kattbajs och rutten kråka, det hade inte heller varit trevligt. Undrar vad domaren hade skrivit då? "Luktar död kråka" Eller Kan ej bedömas p g a stank". Nä det var nog bäst såhär.
På söndag ska vi ställa ut där igen, då är det ny tävling med 21 pumi och ny domare.

fredag 30 november 2007

Nu har vi anmält till My Dog, den stora utställningen i Göteborg som är i trettonhelgen.
Vi ställer inte ut mycket, men det är så nära, och det är en så stor utställning med så mycket att titta på.
Roligt att vara där helt enkelt. När vi nu ändå bor så nära.

torsdag 05 juli 2007

Uniquie och Driva
Phenix husse tog bilder i Borås som vi fick idag. Jätteroligt att se hunden "utifrån". (Phenix är alltså son till Livet's Brur (Klara) som är halvsyster till Muffin.) Översta bilden visar Uniquie och Muffin.
Och själv skulle jag kunna tävla i "Silly walks", absolut. Bilden nedan är när Muffin sätter alla tassarna i marken och tvärstannar och jag försöker locka henne med en korvbit.
Det lyckades, vill jag säga till mitt försvar.
Korvbit? Ta fram en grillad kyckling så kan vi diskutera saken!

lördag 30 juni 2007

Barn med hund
Nu blir det i fel ordning för det här handlar om fredagen. Men här är sån snurr på aktiviteterna nu så vi hinner inte lägga ut det. Hela fredag kvällen var vi i Gräfsnäs, på brukshundklubbens årliga inofficiella utställning. Muffin och Nelly var med i flyballuppvisningen och på Barn med hund. Peter slet vid grillen och grillade hundratals hamburgare, så han var nog den som fick jobba mest. Flyballuppvisningen gick kanonbra. De flesta sprang med hundarna i koppel och hoppade med själva. För att de (med viss rätt) var rädda att hundarna skulle sticka. Jag var lite skeptisk till om det skulle bli bra, men det blev det. Alla hade kul, och det kom en liten publik som lämnade utställningsringarna för att titta. Många verkade intresserade av att vara med i ungdomsgruppen. Tjejerna är så väldigt duktiga med hundarna, positiva och glada, så det smittar av sig.
Barn med hund var imponerande. Kolla själva på bilden så trångt det är mellan hundarna. Tjejerna som höll i detta var helt coola och fick det att flyta utan stress, alla fick visa sina hundar och alla fick förstås ett pris.
Vi var inte hemma förrän vid midnatt.
Muffin i Borås
Vi var säkra på att komma tvåa, för den andra tiken i juniorklassen var Uniquie, som vann juniorklassen på Åby-utställningen i maj. Och som är väldigt söt. Men Muffin blev etta. Båda fick HP, ingen fick CK.
Muffin blev lite paralyserad, precis som på förra utställningen, så det var inte bästa uppvisningen. Men det räckte.
Domare var Birgitte Schjöth.
Kritiken:
Typ, storlek, helhetsintryck: Utmärkt, Mentalitet: u.a.
Detaljbeskrivning: Mycket välproportionerlig tik, bra huvud och uttryck, bra hals och topline. Tillräckliga vinklar, rör sig bra, dock något för lös fram. Mycket bra päls och färg.

I Borås träffade vi Muffins halvsyster Livet's Brur, som blev trea i bästatikfinalen, och hennes valp Sigrid, som Muffin alltså är moster till.
Moster Muffin! Det låter bra.
Sen tittade vi på agility, laget från Alingsås skötte sig mycket bra. Vet inte vilken placering de fick, men det gick undan.


söndag 20 maj 2007

Muffin och Emmy
Oj, nu har det hänt så mycket så vi har inte hunnit blogga. Igår var det full rulle. Först var vi på ungdomsgruppen där det var flyballträning. Sen kom Muffins syster Livets Diva på besök. Hon kallas Emmy-Lou, eller bara Emmy. Och grå pumin Maja. (De hade trevliga människor med sig också).
Muffin gillade att träffa syrran. Och jag tycker det känns väldigt tomt nu, när det bara är en pumi här. Tre var nog precis lagom. (Två tycker Nelly är bäst)
Muffin var mycket större när de föddes, men nu är de nästan likadana.
Alla tre var med på FUR-utställningen i Mölndal idag och fick fin kritik och 1 pris i kvalitetsbedömningen. Muffin och Emmy tälvade i juniorklassen.
Först gick Nelly och Muffin i Barn med hund. Muffin ville inte gå där det var vått. Och det var det nästan överallt. Hon satte sig och vägrade röra sig. Men när hon väl gick såg det fint ut.
Sen försökte jag peppa upp henne med köttbullar, pipleksak och boll. Lite strul blev det varje gång vi passerade vår plats, hon ville stanna där. Men hon gick ordentligt när domaren skulle titta. Och stod hyfsat still vid tandvisningen och hade svansen upp. Så jag är nöjd med vår insats. Sen funderar man på om hon är sjuk, när hon är så seg. Men när hon nu har sovit en halvtimme är hon superpigg och rusar runt i huset, så hon är nog inte sjuk.

Klicka på Läs mer om ni vill se domarkritiken. Bilden härunder får symbolisera vår långa väntan på att det skulle bli vår tur i ringen. Extra lång eftersom vi inte hittade något ställe att köpa kaffe. Stolens mugghållare kan dock få andra användningsområden.
Fler bilder finns på Flickr

Inget kaffe!

lördag 24 februari 2007

Fiiin Muffin!
Muffin fick rosett på Västsvenska Fågelhundsklubbens inofficiella utställning. Hon är ingen fågelhund, men det var för alla raser. Och hon är väldigt intresserad av fåglar!

I morse ångrade vi verkligen att vi anmält oss. Alldeles för kallt för att lämna sängen.
Men Sätila ligger nära, en halvtimmes bilresa, så vi gav oss i väg. Vi hade tänkt oss att utställningen skulle vara i en gymnastiksal, för den var på Naturbruksgymnasiet. Men det var i ett ridhus. Kallt. Men vi hade tur och blev bedömda ganska snabbt, vallhundarna var först. Det var ingen annan pumi, så vi kapade åt oss en tjusig BIR-valprosett utan konkurrens. Vi hade tränat för dåligt (inte alls faktiskt) så uppställning och tandvisning gick väl inget vidare. Muffin blir så glad och vill hälsa på domaren och står inte still. Fast hellre för glad än rädd. Men hon gick snyggt. I valpgruppfinalen kom vi på fjärde plats av fem hundar. Hon blev så entusiastisk av de andra hundarna att hon den här gången skuttade fram i stället för att trava.

Kritiken: Trevlig tikvalp. Vackert huvud och mörka ögon. Korrekt bett. Korrekta öron. Rastypiska vinklar fram. Tillräckliga bak. Vacker överlinje. Välkroppad. Utmärkt benstomme. Rör sig utmärkt runt om. Bra päls och färg.

Vi frös så mycket så vi orkade inte stanna för att titta på Pepsi eller vänta för att se om det skulle bli Barn med hund. In i bilen och hem bara!
Tjusig rosett

lördag 17 februari 2007

Bara lite finputsning kvar
Hoppsan, vi hade visst anmält oss till inofficiell valputställning i Sätila om en vecka. Så i dag blev det klippning. Jag fegade inte utan tog djupa tag med saxen i pälsen direkt. (Tänker att det inte är några "riktiga" pumiexperter i Sätila som kan skratta åt oss om det blir fel).
Försökte komma ihåg vad som stod från ungerska klippkursen, men mindes bara att öronen skulle vara trekantiga.
Men jag kom ihåg en del av vad Ann-Sofie och Inger lärt mig. Och Muffin är duktig på att bli klippt, hon står ganska så still.
Det återstår förstås en del finputsning, men jag är rätt nöjd.
Muffin är röd i pälsen på en tass. Först trodde vi hon var skadad, hade fastnat med en sporre i något eller så.
Men efter noggrann undersökning kom vi fram till att det var - läppstift.
Hon är helt klart en fjortis nu!