Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förAugust 2007

fredag 31 augusti 2007

I går startade agilitykursen som Nelly och Muffin ska gå.
full fart framåt
De tränade hopp, tunnlar och slalomingång med höger- och vänsterhandling och en matskål som mål.
Lite pumibus piggar upp
Muffin var pigg och glad. Ibland väldigt pigg och glad. Här tar hon ett extra varv.
Det gick jättebra. Viggo från ungdomsgruppen är också med (bichon frisé) och sex andra hundar.

söndag 19 augusti 2007

.... för hundarna alltså. Ungdomsgruppen hade sin första träff för hösten. Muffin tyckte det var kul att träffa kompisarna igen. Och Nelly och hon har blivit såååå duktiga av all träning i sommar.
Fot!
Kanin!
Bus!
Mera bus!

tisdag 07 augusti 2007

Ett historiskt ögonblick
Jag tror det är första gången: Muffin hälsar på en ny människa utan att hoppa och klänga. Glatt och entusiastiskt, men med fötterna på jorden.

I dag lämnade jag Muffin och Nelly på ett nytt hundläger. Det är brukshundklubbens distrikt som ordnar, i Töllsjö ganska nära där vi bor. Tre dagar ska de vara där, och det kostar inget, inte ens för maten.
Jag tjuvtittade i programmet och det var fullt med roligheter - klicker, dans, servicehundar, agility och mycket mer.
När jag kommit hem ringde mobilen. Nelly lät allvarlig på rösten och jag fick hjärtat i halsgropen.
Det var inget farligt, fast allvarligt nog. Vi hade glömt packa ner köttbullarna.
- Muffin spottar ut frolicarna och bryr sig inte om pipgrisen. Hon är helt omotiverad, och nu ska vi ha LYDNAD!
Jag insåg att detta var ett kritiskt läge. Ny plats, nya hundar och människor - kräver köttbullar. Ung tjej på läger kan inte göra som gammal mamma gjorde på rallylydnaden och säg: funkar inte nu, ingen idé att tjata, vi väntar lite.
Så det blev en vända till till Töllsjö, fast nu kan jag ju vägen.
När jag kom fram var lydnaden slut. Men Nelly såg entusiastisk ut och sa att det gått bra ändå.
Sen skulle dom ut i skogen för nästa moment.
Dom är så duktiga, och ledarna måste också vara kanon. Alla hundar såg lugna och koncentrerade ut, alla ungdomar såg glada ut. Det är 35 hundar. Mest med unga tjejer, men det fanns några killar också. De delades upp i små grupper, bara några i varje.

Muffin är helt cool att ha med på sånt här. Hon står uppbunden bland en massa främmande hundar utan problem, sätter sig och tittar eller lägger sig. Skällde bara med lite artigt när de andra stämde upp en protestkör för att de inte fick vara med i stugan och fika. Hon hälsar vänligt på alla. Hittills har hon varit superentusiastisk och hoppat och klängt och slickat och tuggat (fast snällt) på alla främlingar som vill klappa. Vi har inte försökt träna bort det, kanske mest för att vi inte har så många främlingar att träna på, men också för att jag tänkt att hon tröttnar väl när hon blir större om man inte gör affär av det. Bra att hon gillar folk. Men i dag hände det för första gången tror jag att hon stod kvar med alla tassar i marken, glatt viftande och buffande och lät sig klappas länge och väl. Helt utan det där som kan skrämma hundovana människor.
Det är det som syns på bilden.

söndag 05 augusti 2007

Spring ni, jag kommer sen!
I dag var det äntligen min tur att vara med på en hundaktivitet. Inte läger, men en heldag på klubben. Först var det prova-på-rallylydnad och sen var det uppletande i skogen och vanlig lydnadsträning.
Jag tycker rallylydnad verkar klart mycket roligare än den vanliga tävlingslydnaden.
Muffin tycker: Lydnad som lydnad, mitt intresse beror helt på vad man får för belöning.
Hon blev först konfunderad av skyltarna, hon kanske undrade om det var något man skulle trampa på, eller hoppa över.
Dessutom ville hon inte gå, om det berodde på det våta sticksiga gräset på nedre lydnadsplan, som alltid är lite läskigare än den övre, där agilityhindren står. Eller om det var alla främmande hundar som var läskiga.
Så jag väntade till fikapausen och då gick det bättre.
Jag hade bara med frolic som godis för jag var sen på morgonen och hann inte stanna och handla. Efter fikat hade jag uppgraderat till kanelbulle och då blev gräset genast mindre sticksigt.
Vi tog oss runt, fast inte med någon precision precis.
På eftermiddagen var det träning för instruktörer, så då försvann de flesta hundarna.
På lydnadsträningen blev hon pigg och fick lite fnatt och sprang i cirklar, men hellre det än att hon inte vill gå.
Och efter alltihop när belöningen nu nått högsta nivå - de bortskurna kanterna på kasslern vi fick till lunch - skulle jag bara låta henne ta några agilityhinder innan vi åkte hem. Då gjorde hon både platta tunneln och gungan helt perfekt. Hon springer rakt ut på gungan nu, stannar på kontaktfältet och står helt still medan den slår ner. Och går inte av förrän man kallar.
Det kommer säkert att bli problem sen, men just nu känns det verkligt bra att det funkar. Hon gillar verkligen gungan, springer dit själv om hon får chansen. VI har varit väldigt noga med att hon bara ska få positiva erfarenheter av den, men vi har tränat på traditionellt sätt, inte baklängeskedjat. (För det blir så svårt när vi är två som tränar samma hund, om träningen blir för komplicerad kan vi inte hålla reda på allt)

onsdag 01 augusti 2007

Inte lätt att hålla balansen
Har vi tränat att gå perfekt fot? Har vi blivit bra på ställande under gång? Har Muffin lärt sig ligga plats i tio minuter?
Nej, vi prioriterar. Viktigaste grejerna först. Nu kan hon sitta fint, eller sitta kanin, som det heter nuförtiden. Flera sekunder i sträck. Och det är jag som lärt henne, vilket retar Nelly lite grand för hon sa att det var omöjligt. Hi hi.