Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förJanuary 2008

söndag 20 januari 2008

Inomhusträningen började redan idag (jag trodde först det var nästa vecka). Muffin har inte slutat löpa än, men vi åkte dit och gick in på slutet när hanhundarna började bli trötta och färdigtränade.
Det gick superbra. Muffin var glad och pigg och helt koncentrerad på Nelly och hindren, stack inte till nån annan hund.
Det blev en mycket kort träning, men det var nog väldigt bra, för de hann aldrig göra några misstag, allt gick kanonbra och sen var det slut. Fint ridhus med fast underlag, sand och spån, som man inte sjönk ner i och som inte dammade.
Kul att se de andra igen, det var många hundar där.

lördag 19 januari 2008

Det var storm, men strömmen gick inte, växthuset blåste inte bort och taket verkar helt.
Sen blev det rätt lugnt, lite solsken till och med. Jag gick en skogspromenad med Muffin, eller sprang nästan, för jag vill inte släppa lös henne när hon löper, och det blir för trist att bara promenera.
Sen har vi kört Nelly till bion. Muffin gillar att hänga med i bilen. Allra bäst gillar hon när vi kör hem och hon får sitta bredvid mig fram och spana ut genom rutorna.
Hon har säkerhetssele och det är en liten 70-väg, så det är inte så farligt som det låter.

Nu blir det snart lite mer hundaktiviteter. Agilitygruppen har dragit igång vinterträning i ett ridhus. Var först bara tänkt för tävlingsekipage, men de ändrade sig som tur var. Behövs många för att dra ihop till hyran.

Sen ska vi åka till Norge och hälsa på Muffins uppfödare och Muffins mamma. Vi ska åka tåg nästan hela vägen, känns som ett litet äventyr. Jag tror Muffin klarar det bra, när hon blir stressad brukar hon inte stirra upp sig utan bli lite passiv. Vilket är att föredra på ett tåg.

Sen har vi anmält oss till en pumiträff i början av april, i Boxholm, där det går att träna inomhus. Det är Emma Willblad som ordnar. Ska bli fruktansvärt kul! Freestyle, agility, och klippkurs. Bara det att se flera pumi tillsammans är så roligt.


söndag 13 januari 2008

Nu fattas bara solen!
Vädret är inte kul. Det blåser och regnar och blåser och regnar. Vår främsta sysselsättning är att resa upp soptunnan som blåser omkull hela tiden.
Vi går förstås på promenader även i regn, men träning ute känns inte kul.
Så det blir mycket köksträning. Jag håller på med apportbocken vi köpte på My Dog och tränar Muffin på att sitta still och hålla den.
Hämta och lämna grejer kan hon redan, men det där att bara hålla stilla är svårt. Helst vill hon springa med den och kasta den till mig.
Men nu har vi varit metodiska ett tag, bara gjort just detta lilla, sitta still och hålla, och använt goda matrester som belöning. Och nu sitter hon still och håller utan att tugga. I flera sekunder. Nu ska tiden utökas. Ju längre hon håller desto lättare att klicka i rätt ögonblick, det vill säga när hon sitter, är stilla, inte tuggar och inte har börjat tänka tanken på att spotta ut den.
Nelly tränar henne på att bära solglasögon, vilket är minst lika användbart som att hålla en apportbock.

onsdag 09 januari 2008


Idag är det jag, Nelly, som skriver. Det är jag som umgås mest med Muffin, fast jag gillar helt enkelt inte att blogga. X) Häromdagen läste jag en tidning med en artikel om hur man leker med hunden på ett roligt och pedagogiskt sätt. Bland annat var ett av tipsen att: Om du ska leka kamplekar eller liknande med hunden är det roligare om du kommer ner på hundens nivå, eftersom du då är mindre dominant i ditt kroppsspråk. Detta lät så klokt så vi gick ut för att testa. Eftersom Muffin löper var hon lite slö och svår att få igång, så efter en stund la jag mig på rygg och pep glatt. Då ställer sig Muffin en bit ifrån och tittar dumt på mig en stund, innan hon hoppar upp och sätter sig på min mage. Där blir hon sittande en stund medans jag försöker tänka ut vad tusan hunden vill mig? Men sen kommer jag underfund med att det är lerigt och vått i gräset, vilket Muffin inte tycker om. Så jag fick agera livbåt helt enkelt :D Av detta lär vi oss att: Ibland vill hunden inte alls leka, och det är inte människan som ska ner på hundens nivå utan hunden som ska upp lite då och då. ;D

söndag 06 januari 2008

Fin rosett
Nu är vi hemma. Trötta som bara den. I dag var det en italiensk domare, Tripoli Salvatore, som var lite generösare med utmärkelserna. Muffin mötte samma tik som vann över henne i torsdags och den kom etta nu med, men båda ungtikarna fick CK (och den andra cert dessutom). Får man CK kan man hämta ut en tjusig rosett utan att betala något extra och det gjorde vi.
Kritiken:
Nice head. Good neck and body. Good coat. Good set of tail. Good ribcage. Good foot. Good moving.
------

Sen tittade vi på freestyle och gick och ögonlyste Muffin, för det kunde man göra inne på mässområdet. Ögonen var det inga fel på, men tyvärr missade jag pumin Zings freestyleuppvisning. Hon vann klass I och alla sa att det var klart bästa uppvisningen i den klassen så jag ångrar lite att jag gjorde ögonlysningen.

Muffin började löpa i fredags kväll, men det gick bra ändå. Bara chihuahua-hanen Hugo som stod bredvid oss i ögonlysningskön som märkte något.
Bäst på Mydog enligt Muffin: Hugo
Sämst på Mydog enligt Muffin: Den offentliga toaletten (rastplatsen). Hon vägrar sätta sin fot där, bär jag dit henne kastar hon sig därifrån. Vi fick gå ut på trottoaren utanför mässan. Då kissade hon direkt.
torsdag 03 januari 2008

Hemma igen efter en hård dag på hundutställningen...
Fast vi inte började förrän efter lunch så hann vi bli rejält trötta.
Muffin skötte sig mycket bra. Vi har tränat mycket på att stå och gå i utställningskoppel hemma i köket och det gav resultat. Hon tvärstannade inte, hon försökte inte backa ur kopplet, eller tugga sönder det, och hon bet mig inte i benen...
Hon gick inte särskilt tjusigt heller, men det var klara framsteg jämfört med tidigare. Hon stod med svansen upp.
Det var tre ungtikar. Domaren var lite snål, ingen tik gick vidare. Muffin fick en etta i kvalitetsbedömningen och kom sen tvåa i konkurrensen.
Domare var Karl-Erik Johansson.
Kritiken:
------------------------------------
Mycket god typ. Utmärkt mentalitet.
Mycket typiskt huvud. Välburna öron, mörka ögon. Borde ha lite bättre nospigment. Bra bett. Kraftig hals. Något sänkt rygg. Kraftig bröstkorg. Bra vinklar. Rör sig ok. Något mjuk päls.
----------------------------------------------
Pälsen hade han nog inte sagt något om om vi inte schamponerat för sent inpå utställningen. Den var strävare förut.Men då hade å andra sidan hunden förmodligen luktat kattbajs och rutten kråka, det hade inte heller varit trevligt. Undrar vad domaren hade skrivit då? "Luktar död kråka" Eller Kan ej bedömas p g a stank". Nä det var nog bäst såhär.
På söndag ska vi ställa ut där igen, då är det ny tävling med 21 pumi och ny domare.