Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förJanuary 2008

söndag 20 januari 2008

InomhustrÀningen började redan idag (jag trodde först det var nÀsta vecka). Muffin har inte slutat löpa Àn, men vi Äkte dit och gick in pÄ slutet nÀr hanhundarna började bli trötta och fÀrdigtrÀnade.
Det gick superbra. Muffin var glad och pigg och helt koncentrerad pÄ Nelly och hindren, stack inte till nÄn annan hund.
Det blev en mycket kort trÀning, men det var nog vÀldigt bra, för de hann aldrig göra nÄgra misstag, allt gick kanonbra och sen var det slut. Fint ridhus med fast underlag, sand och spÄn, som man inte sjönk ner i och som inte dammade.
Kul att se de andra igen, det var mÄnga hundar dÀr.

lördag 19 januari 2008

Det var storm, men strömmen gick inte, vÀxthuset blÄste inte bort och taket verkar helt.
Sen blev det rÀtt lugnt, lite solsken till och med. Jag gick en skogspromenad med Muffin, eller sprang nÀstan, för jag vill inte slÀppa lös henne nÀr hon löper, och det blir för trist att bara promenera.
Sen har vi kört Nelly till bion. Muffin gillar att hÀnga med i bilen. Allra bÀst gillar hon nÀr vi kör hem och hon fÄr sitta bredvid mig fram och spana ut genom rutorna.
Hon har sÀkerhetssele och det Àr en liten 70-vÀg, sÄ det Àr inte sÄ farligt som det lÄter.

Nu blir det snart lite mer hundaktiviteter. Agilitygruppen har dragit igÄng vintertrÀning i ett ridhus. Var först bara tÀnkt för tÀvlingsekipage, men de Àndrade sig som tur var. Behövs mÄnga för att dra ihop till hyran.

Sen ska vi Äka till Norge och hÀlsa pÄ Muffins uppfödare och Muffins mamma. Vi ska Äka tÄg nÀstan hela vÀgen, kÀnns som ett litet Àventyr. Jag tror Muffin klarar det bra, nÀr hon blir stressad brukar hon inte stirra upp sig utan bli lite passiv. Vilket Àr att föredra pÄ ett tÄg.

Sen har vi anmÀlt oss till en pumitrÀff i början av april, i Boxholm, dÀr det gÄr att trÀna inomhus. Det Àr Emma Willblad som ordnar. Ska bli fruktansvÀrt kul! Freestyle, agility, och klippkurs. Bara det att se flera pumi tillsammans Àr sÄ roligt.


söndag 13 januari 2008

Nu fattas bara solen!
VÀdret Àr inte kul. Det blÄser och regnar och blÄser och regnar. VÄr frÀmsta sysselsÀttning Àr att resa upp soptunnan som blÄser omkull hela tiden.
Vi gÄr förstÄs pÄ promenader Àven i regn, men trÀning ute kÀnns inte kul.
SÄ det blir mycket kökstrÀning. Jag hÄller pÄ med apportbocken vi köpte pÄ My Dog och trÀnar Muffin pÄ att sitta still och hÄlla den.
HÀmta och lÀmna grejer kan hon redan, men det dÀr att bara hÄlla stilla Àr svÄrt. Helst vill hon springa med den och kasta den till mig.
Men nu har vi varit metodiska ett tag, bara gjort just detta lilla, sitta still och hÄlla, och anvÀnt goda matrester som belöning. Och nu sitter hon still och hÄller utan att tugga. I flera sekunder. Nu ska tiden utökas. Ju lÀngre hon hÄller desto lÀttare att klicka i rÀtt ögonblick, det vill sÀga nÀr hon sitter, Àr stilla, inte tuggar och inte har börjat tÀnka tanken pÄ att spotta ut den.
Nelly trÀnar henne pÄ att bÀra solglasögon, vilket Àr minst lika anvÀndbart som att hÄlla en apportbock.

onsdag 09 januari 2008


Idag Àr det jag, Nelly, som skriver. Det Àr jag som umgÄs mest med Muffin, fast jag gillar helt enkelt inte att blogga. X) HÀromdagen lÀste jag en tidning med en artikel om hur man leker med hunden pÄ ett roligt och pedagogiskt sÀtt. Bland annat var ett av tipsen att: Om du ska leka kamplekar eller liknande med hunden Àr det roligare om du kommer ner pÄ hundens nivÄ, eftersom du dÄ Àr mindre dominant i ditt kroppssprÄk. Detta lÀt sÄ klokt sÄ vi gick ut för att testa. Eftersom Muffin löper var hon lite slö och svÄr att fÄ igÄng, sÄ efter en stund la jag mig pÄ rygg och pep glatt. DÄ stÀller sig Muffin en bit ifrÄn och tittar dumt pÄ mig en stund, innan hon hoppar upp och sÀtter sig pÄ min mage. DÀr blir hon sittande en stund medans jag försöker tÀnka ut vad tusan hunden vill mig? Men sen kommer jag underfund med att det Àr lerigt och vÄtt i grÀset, vilket Muffin inte tycker om. SÄ jag fick agera livbÄt helt enkelt :D Av detta lÀr vi oss att: Ibland vill hunden inte alls leka, och det Àr inte mÀnniskan som ska ner pÄ hundens nivÄ utan hunden som ska upp lite dÄ och dÄ. ;D

söndag 06 januari 2008

Fin rosett
Nu Àr vi hemma. Trötta som bara den. I dag var det en italiensk domare, Tripoli Salvatore, som var lite generösare med utmÀrkelserna. Muffin mötte samma tik som vann över henne i torsdags och den kom etta nu med, men bÄda ungtikarna fick CK (och den andra cert dessutom). FÄr man CK kan man hÀmta ut en tjusig rosett utan att betala nÄgot extra och det gjorde vi.
Kritiken:
Nice head. Good neck and body. Good coat. Good set of tail. Good ribcage. Good foot. Good moving.
------

Sen tittade vi pĂ„ freestyle och gick och ögonlyste Muffin, för det kunde man göra inne pĂ„ mĂ€ssomrĂ„det. Ögonen var det inga fel pĂ„, men tyvĂ€rr missade jag pumin Zings freestyleuppvisning. Hon vann klass I och alla sa att det var klart bĂ€sta uppvisningen i den klassen sĂ„ jag Ă„ngrar lite att jag gjorde ögonlysningen.

Muffin började löpa i fredags kvÀll, men det gick bra ÀndÄ. Bara chihuahua-hanen Hugo som stod bredvid oss i ögonlysningskön som mÀrkte nÄgot.
BÀst pÄ Mydog enligt Muffin: Hugo
SÀmst pÄ Mydog enligt Muffin: Den offentliga toaletten (rastplatsen). Hon vÀgrar sÀtta sin fot dÀr, bÀr jag dit henne kastar hon sig dÀrifrÄn. Vi fick gÄ ut pÄ trottoaren utanför mÀssan. DÄ kissade hon direkt.
torsdag 03 januari 2008

Hemma igen efter en hÄrd dag pÄ hundutstÀllningen...
Fast vi inte började förrÀn efter lunch sÄ hann vi bli rejÀlt trötta.
Muffin skötte sig mycket bra. Vi har trÀnat mycket pÄ att stÄ och gÄ i utstÀllningskoppel hemma i köket och det gav resultat. Hon tvÀrstannade inte, hon försökte inte backa ur kopplet, eller tugga sönder det, och hon bet mig inte i benen...
Hon gick inte sÀrskilt tjusigt heller, men det var klara framsteg jÀmfört med tidigare. Hon stod med svansen upp.
Det var tre ungtikar. Domaren var lite snÄl, ingen tik gick vidare. Muffin fick en etta i kvalitetsbedömningen och kom sen tvÄa i konkurrensen.
Domare var Karl-Erik Johansson.
Kritiken:
------------------------------------
Mycket god typ. UtmÀrkt mentalitet.
Mycket typiskt huvud. VÀlburna öron, mörka ögon. Borde ha lite bÀttre nospigment. Bra bett. Kraftig hals. NÄgot sÀnkt rygg. Kraftig bröstkorg. Bra vinklar. Rör sig ok. NÄgot mjuk pÀls.
----------------------------------------------
PÀlsen hade han nog inte sagt nÄgot om om vi inte schamponerat för sent inpÄ utstÀllningen. Den var strÀvare förut.Men dÄ hade Ä andra sidan hunden förmodligen luktat kattbajs och rutten krÄka, det hade inte heller varit trevligt. Undrar vad domaren hade skrivit dÄ? "Luktar död krÄka" Eller Kan ej bedömas p g a stank". NÀ det var nog bÀst sÄhÀr.
PÄ söndag ska vi stÀlla ut dÀr igen, dÄ Àr det ny tÀvling med 21 pumi och ny domare.