Skip to main content.

Arkiv

Arkiv förAugust 2007

fredag 31 augusti 2007

Muffins mamma och Muffin
I dag fick vi ett snabbt möte med Rask, Muffins mamma, och Åse, hennes uppfödare, nĂ€r de passerade lĂ€ngs VĂ€stkusten.
Roligt att se dem. Rask Ă€r verkligen en mycket fin tik! Muffin tittade pĂ„ Nelly hellre Ă€n i kameran sĂ„ jag fick inte till bilden sĂ„ bra. Men den pĂ„ Åse och Rask blev bĂ€ttre.
Visst Àr de lika!
I gÄr startade agilitykursen som Nelly och Muffin ska gÄ.
full fart framÄt
De trÀnade hopp, tunnlar och slalomingÄng med höger- och vÀnsterhandling och en matskÄl som mÄl.
Lite pumibus piggar upp
Muffin var pigg och glad. Ibland vÀldigt pigg och glad. HÀr tar hon ett extra varv.
Det gick jÀttebra. Viggo frÄn ungdomsgruppen Àr ocksÄ med (bichon frisé) och sex andra hundar.

söndag 26 augusti 2007

Muffin Àter bÀr
Nu Àr semestern slut. Nu mÄste vi upp pÄ morgnarna igen, kan inte ligga och sova till nio.
Nelly har lÀrt Muffin att plocka blÄbÀr, sÄ nÀr vi gÄr i skogen pÄ morgnarna rensar hon blÄbÀrsriset frÄn de sista bÀren. Hon plockade vinbÀr som valp med. Fast smultronen vill jag ha sjÀlv sÄ de fÄr hon inte ta.
I dag har vi haft gÀster. Muffin Àlskar gÀster.

söndag 19 augusti 2007

.... för hundarna alltsÄ. Ungdomsgruppen hade sin första trÀff för hösten. Muffin tyckte det var kul att trÀffa kompisarna igen. Och Nelly och hon har blivit sÄÄÄÄ duktiga av all trÀning i sommar.
Fot!
Kanin!
Bus!
Mera bus!

lördag 11 augusti 2007

Muffin och pipgrisen
Teckning av Nelly. Skönt att ha dem hemma igen. I dag har vi varit pÄ Hemslöjd i byn. Förra Äret var Muffin pytteliten och Äkte i en sillakass. I Är fick hon gÄ sjÀlv. Hon hÀlsade pÄ mÄnga hundar och lÀt sig klappas av ett litet barn.
Muffin Àr suverÀn med smÄ barn, hon gillar det verkligen, blir aldrig irriterad eller rÀdd för dem. Men helst vills hon hÀnga med tjejgÀnget.
TjejgÀnget

tisdag 07 augusti 2007

Ett historiskt ögonblick
Jag tror det Àr första gÄngen: Muffin hÀlsar pÄ en ny mÀnniska utan att hoppa och klÀnga. Glatt och entusiastiskt, men med fötterna pÄ jorden.

I dag lÀmnade jag Muffin och Nelly pÄ ett nytt hundlÀger. Det Àr brukshundklubbens distrikt som ordnar, i Töllsjö ganska nÀra dÀr vi bor. Tre dagar ska de vara dÀr, och det kostar inget, inte ens för maten.
Jag tjuvtittade i programmet och det var fullt med roligheter - klicker, dans, servicehundar, agility och mycket mer.
NÀr jag kommit hem ringde mobilen. Nelly lÀt allvarlig pÄ rösten och jag fick hjÀrtat i halsgropen.
Det var inget farligt, fast allvarligt nog. Vi hade glömt packa ner köttbullarna.
- Muffin spottar ut frolicarna och bryr sig inte om pipgrisen. Hon Àr helt omotiverad, och nu ska vi ha LYDNAD!
Jag insÄg att detta var ett kritiskt lÀge. Ny plats, nya hundar och mÀnniskor - krÀver köttbullar. Ung tjej pÄ lÀger kan inte göra som gammal mamma gjorde pÄ rallylydnaden och sÀg: funkar inte nu, ingen idé att tjata, vi vÀntar lite.
SÄ det blev en vÀnda till till Töllsjö, fast nu kan jag ju vÀgen.
NÀr jag kom fram var lydnaden slut. Men Nelly sÄg entusiastisk ut och sa att det gÄtt bra ÀndÄ.
Sen skulle dom ut i skogen för nÀsta moment.
Dom Àr sÄ duktiga, och ledarna mÄste ocksÄ vara kanon. Alla hundar sÄg lugna och koncentrerade ut, alla ungdomar sÄg glada ut. Det Àr 35 hundar. Mest med unga tjejer, men det fanns nÄgra killar ocksÄ. De delades upp i smÄ grupper, bara nÄgra i varje.

Muffin Àr helt cool att ha med pÄ sÄnt hÀr. Hon stÄr uppbunden bland en massa frÀmmande hundar utan problem, sÀtter sig och tittar eller lÀgger sig. SkÀllde bara med lite artigt nÀr de andra stÀmde upp en protestkör för att de inte fick vara med i stugan och fika. Hon hÀlsar vÀnligt pÄ alla. Hittills har hon varit superentusiastisk och hoppat och klÀngt och slickat och tuggat (fast snÀllt) pÄ alla frÀmlingar som vill klappa. Vi har inte försökt trÀna bort det, kanske mest för att vi inte har sÄ mÄnga frÀmlingar att trÀna pÄ, men ocksÄ för att jag tÀnkt att hon tröttnar vÀl nÀr hon blir större om man inte gör affÀr av det. Bra att hon gillar folk. Men i dag hÀnde det för första gÄngen tror jag att hon stod kvar med alla tassar i marken, glatt viftande och buffande och lÀt sig klappas lÀnge och vÀl. Helt utan det dÀr som kan skrÀmma hundovana mÀnniskor.
Det Àr det som syns pÄ bilden.
Tjena kompis! Är det inte kallt dĂ€rnere?
MÄndagen var det Àntligen sommar igen. Nelly och hennes kompis vill till stan, alltsÄ AlingsÄs. Jag och Muffin gick runt lite och tittade i skyltfönster, sen satt vi vid Än och kollade pÄ vattnet. DÀr fanns en liten trappa som passade perfekt för en pumi.

söndag 05 augusti 2007

Spring ni, jag kommer sen!
I dag var det Àntligen min tur att vara med pÄ en hundaktivitet. Inte lÀger, men en heldag pÄ klubben. Först var det prova-pÄ-rallylydnad och sen var det uppletande i skogen och vanlig lydnadstrÀning.
Jag tycker rallylydnad verkar klart mycket roligare Àn den vanliga tÀvlingslydnaden.
Muffin tycker: Lydnad som lydnad, mitt intresse beror helt pÄ vad man fÄr för belöning.
Hon blev först konfunderad av skyltarna, hon kanske undrade om det var nÄgot man skulle trampa pÄ, eller hoppa över.
Dessutom ville hon inte gÄ, om det berodde pÄ det vÄta sticksiga grÀset pÄ nedre lydnadsplan, som alltid Àr lite lÀskigare Àn den övre, dÀr agilityhindren stÄr. Eller om det var alla frÀmmande hundar som var lÀskiga.
SÄ jag vÀntade till fikapausen och dÄ gick det bÀttre.
Jag hade bara med frolic som godis för jag var sen pÄ morgonen och hann inte stanna och handla. Efter fikat hade jag uppgraderat till kanelbulle och dÄ blev grÀset genast mindre sticksigt.
Vi tog oss runt, fast inte med nÄgon precision precis.
PÄ eftermiddagen var det trÀning för instruktörer, sÄ dÄ försvann de flesta hundarna.
PÄ lydnadstrÀningen blev hon pigg och fick lite fnatt och sprang i cirklar, men hellre det Àn att hon inte vill gÄ.
Och efter alltihop nÀr belöningen nu nÄtt högsta nivÄ - de bortskurna kanterna pÄ kasslern vi fick till lunch - skulle jag bara lÄta henne ta nÄgra agilityhinder innan vi Äkte hem. DÄ gjorde hon bÄde platta tunneln och gungan helt perfekt. Hon springer rakt ut pÄ gungan nu, stannar pÄ kontaktfÀltet och stÄr helt still medan den slÄr ner. Och gÄr inte av förrÀn man kallar.
Det kommer sÀkert att bli problem sen, men just nu kÀnns det verkligt bra att det funkar. Hon gillar verkligen gungan, springer dit sjÀlv om hon fÄr chansen. VI har varit vÀldigt noga med att hon bara ska fÄ positiva erfarenheter av den, men vi har trÀnat pÄ traditionellt sÀtt, inte baklÀngeskedjat. (För det blir sÄ svÄrt nÀr vi Àr tvÄ som trÀnar samma hund, om trÀningen blir för komplicerad kan vi inte hÄlla reda pÄ allt)

fredag 03 augusti 2007

Mjukt och mysigt
Nelly har mÄlat om hela sitt rum i svart. Vi var pÄ Ikea och köpte en matchande hylla och dÄ passade vi pÄ att köpa en tjusig hundsÀng Ät Muffin med. Den Àr den ni ser i förgrunden. Ibland ligger Muffin dÀr. Fast hÀr har hon kapat Ät sig en egen kudde pÄ stora madrassen.

onsdag 01 augusti 2007

Ångrar inget
Återfunnen med leriga tassar och galen blick... Hönstjuv eller hjĂ€ltinna?

I dag var det full panik. Peter ringde nÀr jag och Nelly var i affÀren och sa att vi mÄste komma hem för att han inte kunde hitta Muffin.
De hade varit ute pÄ tomten och sen nÀr Peter skulle kalla in Muffin sÄ kom hon inte och fanns ingenstans.
Vi körde hem vÀldigt fort. Hon var fortfarande borta. Inga grannar hade sett eller hört nÄt. Efter att ha sprungit runt överallt pÄ tomten och ropat en stund tÀnkte vi att hon mÄste ha tagit sig ut, kanske för att jaga ett djur.
Vi delade upp oss. Max gick skogsrundan vi brukar gÄ och jag sprang in i skogen pÄ andra hÄllet. Ropade och ropade. Jag tyckte jag hörde hundskall lÄngt bortifrÄn sjön.
Jag och Nelly tog bilen och körde dit. Delade upp oss och frÄgade runt i husen dÀr.
Men ingen hade sett nÄn hund.
Jag ringde polisen frÄn mobilen, men ingen hade hittat nÄn hund.
Samtidigt hade Peter gÄtt runt ett varv till bland nÀsslor och snÄr. Och ropat. Ingen pumi.
Men hönsfjÀdrar i hönsgÄrden.
Och sÄ tycker han att han hör ett tuggande ljud.
Ropar igen, ingen hund.
Sen gÄr han upp pÄ en trappa och dÄ ser han henne. Hon stÄr inne bland nÀsslorna och Àter pÄ en höna.
VÀldigt smutsig var hon, full med lera och nÄgot som verkade vara snigelslem och var vÀldigt svÄrt att tvÀtta bort. Men hon var inte skadad alls.
Har hon dödat hönor utan att det hörts nÄgot? Och sen legat och tryckt i nÀsslorna i en timme medan vi gÄtt runt och ropat?
Eller har hon tagit en rĂ€v eller iller pĂ„ bar gĂ€rning och jagat den och sen Ă„tervĂ€nt och börjat Ă€ta pĂ„ hönan? Är hon en hjĂ€ltinna eller en skurk?
Det verkar helt osannolikt att hon skulle stÄtt och gömt sig medan hela familjen sprang runt och ropade. Hon vill ju alltid vara med.
Men vi hittade henne, det Àr ju huvudsaken.
Nu har hon badat och sover som en liten Àngel.
Polisen ringde nu och frÄgade om hon kommit tillrÀtta.
Det kÀndes skönt att kunna svara ja.
Och hellre vÄra höns Àn om hon skadat nÄgra djur hos nÄgon granne.

Men det kan i alla fall inte vara Muffin som tog höns förra gÄngen, för hon mÄ vara smart, men inte sÄ smart att hon kan klÀttra in och ut genom en springa i ett hönshusfönster mitt i natten nÀr hon Àr instÀngd i huset.
Inte lÀtt att hÄlla balansen
Har vi trÀnat att gÄ perfekt fot? Har vi blivit bra pÄ stÀllande under gÄng? Har Muffin lÀrt sig ligga plats i tio minuter?
Nej, vi prioriterar. Viktigaste grejerna först. Nu kan hon sitta fint, eller sitta kanin, som det heter nuförtiden. Flera sekunder i strÀck. Och det Àr jag som lÀrt henne, vilket retar Nelly lite grand för hon sa att det var omöjligt. Hi hi.